[Video] V brutalnem strelskem napadu na Švedskem ubili 15-letnika, več je ranjenih!

Policija na kraju zločina v Stockholmu. (Foto: AFP)

V Stockholmu na Švedskem se je v soboto v večernih urah zgodilo novo množično streljanje. Po doslej znanih informacijah so bili napadalci oboroženi z avtomatskim orožjem, ustrelili so 4 ljudi, trije so ranjeni, za 15-letnika se je končalo s smrtnim izidom. Policija je obvestila, da je aretirala dva osumljenca, starejša od 20 let, motiv napada še ni znan. Švedska ima v zadnjih letih težave z obvladovanjem porasta streljanja in bombnih napadov, medtem ko migrantske tolpe obračunavajo zaradi trgovine z mamili.

Policija je v soboto zgodaj zvečer prejela informacije o streljanju v bližini trga v južnem predmestju na obrobju Stockholma. Po znanih podatkih so policisti po prihodu na kraj napada našli dve osebi s strelnimi ranami, v bližini pa še dve osebi. Žrtve so bile stare 15, 45 in 65 let, 15-letni najstnik je na kraju napada umrl.

“Oseba, ki je umrla na kraju dogodka, je fant, star 15 let,” je povedal Towe Hagg, tiskovni predstavnik stockholmske policije, in dodal, da so bili vsi trije odpeljani v bolnišnico. Po zasledovanju na avtocesti je švedska policija aretirala dva moška. Zakaj je prišlo do streljanja, še ni znano, policija pa je začela preiskavo umora in poskusa umora.

Promet metroja Farsta Centrum je bil več ur preusmerjen mimo postaje. Kraje zločina so zavarovali, preiskava pa se je nadaljevala na široki fronti z velikimi policijskimi sredstvi, pišejo časopisi. Po poročanju finskega Rikosuutiset je tiskovni predstavnik policije povedal, da so bili na kraju napada helikopterji, vodniki psov, tehniki, lokalna policija, uniformirana policija in policija v civilu. Poleg ogledov kraja dejanja, ki so jih opravili policijski tehniki, so policisti zvečer in ponoči pregledali tudi posnetke nadzornih kamer v okolici. Večino streljanja so posnele nadzorne kamere, je novinarjem povedala tiskovna predstavnica policije Rebecca Landberg.

Švedska se bori proti nasilju
V dveh ločenih strelskih incidentih so bili v petek na območju Stockholma ranjeni še trije ljudje, s sobotnim incidentom pa je skupno število ubitih in ranjenih v povezavi s streljanjem na območju Stockholma v manj kot 24 urah poraslo na sedem, poroča Latestly. Po statističnih podatkih, ki jih je zbrala švedska policija, je bilo v prvih petih mesecih leta 18 ljudi ubitih in 41 ranjenih v 144 streljanjih po državi. Deset smrtnih žrtev v tem obdobju je bilo zabeleženih v regiji Stockholma. Lansko leto je bilo zaradi streljanja na Švedskem 62 smrtnih žrtev, zaradi česar je leto 2022 najslabše leto v zgodovini po letu 2016. Po podatkih švedske policije je velika večina streljanja povezana s tolpami migrantskega izvora.

Ana Horvat