[Video] V času izrednih razmer Američani popolnoma izropali trgovine s strelnim orožjem

Slika je simbolična (Foto: epa)

Poleg živil, toaletnega papirja in razkužil se v ZDA soočajo tudi z velikim povečanjem prodaje strelnega orožja in streliva. Trgovci poročajo o 30 do 400 odstotnem povečanju prodaje, zato so že sprejeli nekatere ukrepe, kot so podaljševanje obratovalnega časa in omejitev kosov orožja in streliva, ki ga lahko kupi posameznik. Tako skušajo zagotoviti, da čim širši krog državljanov izkoristi pravice, ki jim jih zagotavlja drugi amandma ameriške ustave. Američani sicer računajo na zaščito s strani organov pregona, a preden ti prispejo, vedo, da se bodo morali ubraniti sami.

Živila, toaletni papir in sredstva za razkuževanje niso edini iskani izdelki v Združenih državah Amerike ta trenutek. Ob izbruhu novega koronavirusa so namreč Američani dobesedno izropali trgovine z orožjem. Kot poroča Fox News, so prek univerzalnega sistema Zveznega preiskovalnega urada (FBI), samo v februarju procesirali 3 milijone preverjanj ozadja potencialnih kupcev orožja, kar predstavlja 34 odstoten porast. Po podatkih Nacionalne fundacije za športno streljanje, je prodaja orožja od začetka letošnjega leta do 15. marca v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta poskočila za 17 odstotkov.

Trgovci z orožjem poročajo o 30 do 400 odstotnem povečanju prodaje
V številnih intervjujih z novinarji Fox News so sicer lastniki trgovin z orožjem navajali podatke o tem, da se je v primerjavi z “normalnimi” obdobji njihova prodaja povečala od 30 do 400 odstotkov. Številne trgovine so zato sprejele določene ukrepe, med drugim podaljšujejo svoj obratovalni čas in omejujejo število orožja in streliva, ki ga lahko kupi posameznik. Tako skušajo zagotoviti, da čim širši krog državljanov izkoristi pravice, ki jim jih zagotavlja drugi amandma ameriške ustave.

Vrsta pred trgovino s strelnim orožjem v Los Angelesu 17. marca (Foto: epa)

Mnogi se v času izrednih razmer prvič odločajo za nakup strelnega orožja
Mnogi v teh dneh prvič kupujejo strelno orožje. “Ta teden sem kupil 9 milimetrsko pištolo,” je za Fox News povedal 34-letni John McEvoy iz zvezne države Idaho. “Ker se situacija razvija, predvidevam, da se bodo povečale stopnje kriminala. Če bo pričelo zmanjkovati hrane in osnovnih potrebščin, ne želim biti žrtev vloma in zato moram biti pripravljen, da zaščitim sebe in svojo družino,” je McEvoy še pojasnil svojo odločitev.

Vrsta pred trgovino s strelnim orožjem v Los Angelesu 17. marca (Foto: epa)

Ljudje računajo na zaščito s strani organov pregona, a preden ti prispejo, se bodo morali ubraniti sami
“Obstaja prek 100 milijonov lastnikov zakonitega orožja. V teh obzorjih se ljudje zavedajo, da jih bodo, ko bodo v težavah, zaščitili organi pregona, Bog jih blagoslovi, a preden ti prispejo, se morajo ljudje ubraniti sami,” pa je dogajanje komentiral urednik hišnega glasila Nacionalne orožarske zveze NRA 1st Freedom magazine, Frank Miniter. “Zato se tekom izrednih stanj poveča prodaja orožja in streliva. To je praktična stvar. Skupnosti se zanašajo na samozadostnost.”

Rok Krajnc

 • Unikatna

  Se pripravljajo na krizo, ki bo prinesla veliko slabega…ljudje bodo ubijali za hrano in vodo…pa še ta virus kosi, ilegalci, droge…

 • Andrej

  Moram spet prebrat Vinetouja.

 • Felikss_AH

  Pa so se nekateri smejali Preperjem v Ameriki… češ čudaki in paranoja… če bi se tole slučajno razvilo v tisto za kar so se Preperji pripravljali, ne bo nikomur do smeha… in podobno tudi drugod vključno z nami. So pa Preperji vseeno prezrli da samostojno kot posamezna družina četudi tudi bolj številna… nimajo šanse se upreti napadu brezkompromisne in podivjane številne drhali… še manj pa organiziranim bandam. Ubranijo se lahko samo tisti ki se bodo organizirali v večje skupine in delovali kot vojska. V takem scenariju bodo lažje skupaj stopila manjša mesta kjer se skoraj vsi poznajo med sabo… pretežno notranja ruralna Amerika (pridelovalci poljščin) proti katerim bi se valile od lakote ponorele mase iz velikih mest, kriminalci in razna drhal, predvsem pa Črni in preštevilni ilegalni Latinosi. Ti Američani so že po tradiciji oboroženi od davnin… in na temu im lahko samo zavidamo. Ameriški Second Amendment je samo uzakonil naravno zakonitost – posedovati orožje!

  • trumpet2018

   ++++++ ljudje morajo biti nujno oboroženi , da se lahko tudi ubranijo pred morebitno tiranijo lastne vlade, poleg vsega naštetega, tudi mi v Europi bi se morali oborožiti, da se lahko ubranimo pred muslimanskimi okuženimi hordami, ki jih pošilja Erdogan

   • Felikss_AH

    To je bil primarni namen tistega amandmana

 • All Bot

  Amerikancu je samo pomenbno, da ima toaletni papir in metke. Vse drugo je sekundarnega pomena.

  • trumpet2018

   to ni res, ti gledaš vse ćrno belo, preperji imajo zaloge hrane za 6 mesecev, in vsi družinski ćlani znajo rokovati z orožjem, in vsi so do zob oboroženi, kar je edino pravilno, Pametni ljudje se pravočasno pripravijo na gospodarski zlom in pomanjkanje hrane , znajo predvideti nevarnost, bedaki pa ostanejo brez glave in brez hrane, oz, brez vsega

  • Miro Jereb

   A ne da…zato pa so tako zaostali. Boljš je bit slovenc…brez mask, brez papirja in z liter vina pod pajsko.

 • maček ivan

  Samo so pa frajeri, pri nas pa dobiš edino ono varda plastično repliko, pa še za to te policajnari znajo jebat.
  Strah je lepa reč, kajti če bi imele širše množice dostop do strelnega orožja, se bojim da bi sloveniji marsikdo fasal lukne.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Pri nas bi moral orožje zastonj talat, da bi iztrebili islamistični virus ki napada naše domove.

 • janko

  Kje pa je pri nas trgovina, pa gumijasti naboji, za rdeče viruse, če bi si drznili kruliti na ulici?

 • gabrijelobid

  Pri nas pa je tako,da vlomilca ne smeš niti udariti.ADIJO PAMET.

 • DOMOVINSKA LIGA

  Je pa zaenkrat dobro da orožja ne prodajajo v Sloveniji ta ko kot Američani, jaz bi v tej situaciji zanesljivo potolkel tri lopovske familije.