fbpx

[Video] V času izrednih razmer Američani popolnoma izropali trgovine s strelnim orožjem

Slika je simbolična (Foto: epa)

Poleg živil, toaletnega papirja in razkužil se v ZDA soočajo tudi z velikim povečanjem prodaje strelnega orožja in streliva. Trgovci poročajo o 30 do 400 odstotnem povečanju prodaje, zato so že sprejeli nekatere ukrepe, kot so podaljševanje obratovalnega časa in omejitev kosov orožja in streliva, ki ga lahko kupi posameznik. Tako skušajo zagotoviti, da čim širši krog državljanov izkoristi pravice, ki jim jih zagotavlja drugi amandma ameriške ustave. Američani sicer računajo na zaščito s strani organov pregona, a preden ti prispejo, vedo, da se bodo morali ubraniti sami.

Živila, toaletni papir in sredstva za razkuževanje niso edini iskani izdelki v Združenih državah Amerike ta trenutek. Ob izbruhu novega koronavirusa so namreč Američani dobesedno izropali trgovine z orožjem. Kot poroča Fox News, so prek univerzalnega sistema Zveznega preiskovalnega urada (FBI), samo v februarju procesirali 3 milijone preverjanj ozadja potencialnih kupcev orožja, kar predstavlja 34 odstoten porast. Po podatkih Nacionalne fundacije za športno streljanje, je prodaja orožja od začetka letošnjega leta do 15. marca v primerjavi z enakim obdobjem lanskega leta poskočila za 17 odstotkov.

Trgovci z orožjem poročajo o 30 do 400 odstotnem povečanju prodaje
V številnih intervjujih z novinarji Fox News so sicer lastniki trgovin z orožjem navajali podatke o tem, da se je v primerjavi z “normalnimi” obdobji njihova prodaja povečala od 30 do 400 odstotkov. Številne trgovine so zato sprejele določene ukrepe, med drugim podaljšujejo svoj obratovalni čas in omejujejo število orožja in streliva, ki ga lahko kupi posameznik. Tako skušajo zagotoviti, da čim širši krog državljanov izkoristi pravice, ki jim jih zagotavlja drugi amandma ameriške ustave.

Vrsta pred trgovino s strelnim orožjem v Los Angelesu 17. marca (Foto: epa)

Mnogi se v času izrednih razmer prvič odločajo za nakup strelnega orožja
Mnogi v teh dneh prvič kupujejo strelno orožje. “Ta teden sem kupil 9 milimetrsko pištolo,” je za Fox News povedal 34-letni John McEvoy iz zvezne države Idaho. “Ker se situacija razvija, predvidevam, da se bodo povečale stopnje kriminala. Če bo pričelo zmanjkovati hrane in osnovnih potrebščin, ne želim biti žrtev vloma in zato moram biti pripravljen, da zaščitim sebe in svojo družino,” je McEvoy še pojasnil svojo odločitev.

Vrsta pred trgovino s strelnim orožjem v Los Angelesu 17. marca (Foto: epa)

Ljudje računajo na zaščito s strani organov pregona, a preden ti prispejo, se bodo morali ubraniti sami
“Obstaja prek 100 milijonov lastnikov zakonitega orožja. V teh obzorjih se ljudje zavedajo, da jih bodo, ko bodo v težavah, zaščitili organi pregona, Bog jih blagoslovi, a preden ti prispejo, se morajo ljudje ubraniti sami,” pa je dogajanje komentiral urednik hišnega glasila Nacionalne orožarske zveze NRA 1st Freedom magazine, Frank Miniter. “Zato se tekom izrednih stanj poveča prodaja orožja in streliva. To je praktična stvar. Skupnosti se zanašajo na samozadostnost.”

Rok Krajnc