[Video] V finalu svetovnega nogometnega prvenstva Hrvaška-Francija bo za “vatrene” pesti stiskala tudi bronasta generacija iz leta 1998

Foto: Twitter

Največjim navdušencem v nogometu je zagotovo v spominu ostala tekma med Francijo in Hrvaško na svetovnem prvenstvu v nogometu leta 1998, ko je Hrvaška izgubila proti Franciji in si prislužila bronasto medaljo. Sedaj pa se je Hrvaška odločila, da bronasto generacijo povabi na finale v dvoboju s Francijo in se tej z zmago maščuje.  

Hrvaška nogometna zveza je povabilo razširila na bronaste nogometaše, ki so v dresih z rdeče-belo šahovnico premagali Nemce, prejšnje svetovne prvake v nogometu, in si s tem zagotovila tretjo mesto, ki jim je prineslo bronasto medaljo. S tem so postavili pomemben mejnik v hrvaškem nogometu in zato ne čudi, da si vodstvo v hrvaškem nogometu želi, da bi bili ravno oni prisotni na zgodovinskem finalu svetovnega prvenstva v nogometu.

Thuram se je izkazal kot heroj Francije
Med najbolj zaslužne igralce hrvaške reprezentance na svetovnem prvenstvu v Parizu štejemo Davorja ŠukerjaZvonimirja Bobana in Aljošo Asanovića, Šuker pa je bil ta, ki je zadel prvi in edini gol za Hrvaško. Izbrano vrsto je takrat vodil legendarni selektor Ćiro Blažević. Niso pa bili Zinedine Zidane, Youri Djorkaeff ali Thierry Henry tisti, ki so bili usodni za naše južne sosede, ampak je bil to kar dvakrat Lilian Thuram. Thuram je drugi gol izstrelil s svojo šibko levo nogo in s tem leta 1998 končal sanje Hrvatov, da bi postali svetovni prvaki.

Hrvaška se je po porazu pobrala in nadigrala Nizozemsko z 2:1, Francija pa je v finalu z Brazilijo zmagala s 3:0 in si zagotovila lovoriko. Poraja se vprašanje, če bo Franciji na tem svetovnem prvenstvo uspelo vnovič premagati Hrvaško in si s tem zagotoviti vnovični naziv svetovnih nogometnih prvakov – ali pa se bodo Hrvati maščevali za poraz, ki so ga doživeli leta 1998 in osvojili prvi naslov svetovnih prvakov v zgodovini?

N. Ž.