fbpx

[Video] V himalajskem spopadu med Kitajci in Indijci ubitih najmanj 20 vojakov! Več ranjenih!

Bitka v dolini Galwan (Foto: Youtube)

Najmanj dvajset vojakov je umrlo v spopadu s kitajskimi silami nad dolino Galwan, ki je sporna mejna regija med Indijci in Kitajci.  Mejno območje si želita prilastiti tako Peking kot New Delhi. Medtem ko so Indijci poročali o žrtvah, v Pekingu niso potrdili nobene žrtve. Indijska vojska je sprva potrdila le tri smrti – en častnik in dva vojaka, v torek zvečer pa je objavila uradno izjavo, kjer so sporočili še novico o dodatnih sedemnajstih smrtih vojakov, ki so bili najprej kritično poškodovani, a so zaradi izpostavljenosti izjemno nizkim temperaturam na višinskem terenu podlegli ranam. 

V začetku maja se je pripetil veliki obračun na omenjenem območju, kjer je v boj bilo vpletenih približno 150 vojakov, o čemer smo na Nova24TV že pisali. V takratnem boju niso poročali o večjih žrtvah, saj so le doživeli lažje poškodbe. V začetku tega tedna pa je tako prišlo do novih spopadov, o katerih so poročali indijski mediji, kjer je bilo ubitih kar 43 pripadnikov osvobodilne vojske Kitajske ljudske vojske (PLA), a Peking še ni objavil nobenih uradnih podatkov, poroča RT.

Območje, ki ga Indija imenuje vzhodni Ladakh, Kitajska pa Aksai Chin, je bilo v preteklosti del Kašmirja, leta 1947 pa ga je anektirala Indija. Od takrat naprej je območje kamen spotike med tremi državami – Indijo, Pakistanom in Kitajsko. V regiji je več gorskih prelazov, skozi enega teče tudi avtocesta, ki povezuje mesti Xinjiang in Tibet. Indija je poskušala izpodbiti nadzor Kitajske nad območjem leta 1962, ko je potekal spopad, ki se je končal z odločilno Kitajsko zmago.

“Obe strani sta utrpeli žrtve, ki bi se jim bilo mogoče izogniti, če bi sporazumi na višji ravni skrbno sledili kitajski strani,” je sporočilo indijsko ministrstvo za zunanje zadeve, saj so proti temu, da bi Kitajska stran v tej deželi spremenila status quo.

Kitajska si ne želi izpostavljati število žrtev, saj kot so se izrazili, nočejo kvariti javnega razpoloženja. Dodajajo še, da si ne želijo, da bi bili Indijci arogantni in bi stvari napačno razumeli. “Kitajska stran si ne želi spopada z Indijo, a se tega ne bojimo,” še dodajajo.

Sara Kovač