fbpx

V Himalaji se je spopadlo okoli 150 kitajskih in indijskih vojakov

Spopad med itajskimi in indijskimi vojaki (posnetek zaslona: Youtube)

Med pripadniki kitajske in indijske vojske je v Himalaji izbruhnil spopad, v katerem je sodelovalo okoli 150 vojakov. Po zadnjih informacijah je v boju na ozemlju jugovzhodne indijske province Sikkim, ki si ga lastita tako Kitajska kot Indija, bilo poškodovanih več vojakov.

Do obmejnega spopada med indijskimi in kitajskimi vojaki je po poročanju BBC prišlo na območju Naku La, ki se nahaja na pet tisoč metrih nadmorske višine v Himalaji. Gre za stare spore glede meje, zaradi katere sta bili državi leta 1962 celo v vojni.

V zadnjem spopadu je bilo po pisanju Guardiana vpletenih okoli 150 vojakov. “Agresivno obnašanje obeh strani se je končalo z lažjimi poškodbami vojakov,” je povedal predstavnik za stike z javnostmi vzhodnega poveljstva indijske vojske Mandeep Hooda. “Šlo je za metanje kamnov in prerekanje, ki se je končalo z obračunom s pestmi.”

Kitajske vojaške enote naj bi po pisanju Sputnika v zadnjih dveh letih 752-krat vdrle na kar naj bi bilo indijsko ozemlje. Po trditvah indijske vojske naj bi bili v pretepu poškodovani štirje indijski in sedem kitajskih vojakov. Incident pa je bil mirno razrešen med poveljniki obeh vojska na lokalnem nivoju. Obe državi sta na sporno mejno območje napotili dodatne vojaške enote.

Območje, kjer je prišlo do spopada med indijskimi in kitajskimi vojaki (foto: Google Maps)

Veliki obračun, do katerega je prišlo med 5. in 6. majem 2020 je bil kulminacija napetosti v visokogorju, ki so se vlekle vse od 27. aprila, poroča Times of India. Po tem prvem spopadu sredi tedna je sledil drugi spopad pri Naku La, v katerem naj bi bilo v soboto, 9. maja  popoldne v “fizičnem obračunu in obmetavanju s kamni poškodovanih več kot ducat indijskih in kitajskih vojakov.”

Ivan Šokić