[Video] V Italiji aretirali 4 džihadiste, notranje ministrstvo opozarja: “Rim je na muhi Islamske države!”

Osumljeni džihadist Halili Ehmadi (vir: youtube)

V nedavni protiteroristični operaciji so v Italiji prijeli tri džihadiste. Čeprav je policija uspešno posredovala, je v Italiji vseeno razglašen preplah pred potencialnim teroristični napadom.

Italijanska policija je aretirala tri osumljence v Caserti in še enega v bližini Neaplja. Palestinec Abdel Salem Napulsi, ki je veljal za najbolj nevarnega in je edini imel tudi direktne stike z ISIS, že služi zaporno kazen v Rimu zaradi tihotapljenja droge.

Vsi aretirani so bili povezani z Anisom Amrijem, napadalcem na berlinsko božično tržnico v letu 2016. Organi pregona so mreži terorja sledili preko podatkov, ki so jih po poročanju Voice of Europe pridobili iz njegovega telefona.

Eden od aretiranih džihadistov je bil v Italiji rojen 23-letnik Halili Elmahdi, ki je prevajal navodila za pripravo tovornjakov-bomb. Ravno tako italijanski državljan Abdel Rahman je kot učitelj vabil otroke k mučeništvu v imenu džihada.

Nevarnosti ni konec
Italijanski notranji minister Marco Minniti je ob tem opozoril, da nevarnosti še ni konec: “Rim je na muhi ISIS.” V zadnjih nekaj mesecih je bilo 432 omemb Italije in še posebej Rima s strani ISIS. To naj bi po besedah notranjega ministra nakazovalo, da nevarnost pred terorizmom v Italiji še nikoli ni bila tako velika.

V preteklosti je Islamska država vabila svoje privržence, naj se priključijo boju v Siriji. Vse odkar pa jim trda prede, so spremenili taktiko. Tako že nekaj mesecev pozivajo islamistične džihadiste, naj izvajajo teroristične napade v državah, kjer se nahajajo.

Ivan Šokić