fbpx

[Video] V javnost prišel pogovor županje Chicaga z mestnimi svetniki glede izgredov: “vojno območje”, “ni dovolj policistov”, “j*bi se!”

Uničenje, ki je nastalo po izgredih v Chicagu (vir: Twitter)

“Ljudje so j*beno v brezvladju”, “brez zamere, ampak j*bi se”, “ni več nobene lekarne”, “Na stotine lokacij izropanih v enem dnevu”, “moje območje je kup dreka”, “že ves dan jokam”, “imam več kot deset videov ljudi, ki streljajo druge ljudi”, “nikoli prej nisem videla takega sranja”, “vojno območje”, “ljudje ne morejo priti do hrane”, “veliko huje kot je bilo leta 1968”, “ni dovolj policistov”, “roparji ugrabljajo avtobuse,” to so samo nekatere izjave iz klica županje Chicaga s predstavniki četrtnih skupnosti, ki je pricurljal v javnost.

Potem ko so v nedeljo, 7. junija 2020, na ulicah Chicaga zavladali izgredniki, je županja Lori Lightfoot hitela v spletnem klicu vsem 50 predstavnikom četrtnih skupnosti pojasnjevati, kaj mestne oblasti počnejo, da bi se stanje normaliziralo.

A izgovori županje niso zanimali predstavnikov skupnosti, ki so se lahko na lastne oči prepričali, kakšno je dejansko stanje v soseskah, zato ne čudi, da je posnetek pogovora pricurljal v javnost.

Večina mestnih svetnikov je bila jeznih, nekateri so iz obupa jokali. Njihovo mesto, v katerem kot Demokrati vladajo skoraj stoletje gori, razpada, njih pa označujejo za rasiste, čeprav so sami na strani izgrednikov.

Trgovine ne vidijo smisla v ponovnem odprtju, ko pa so jih izropali in požgali
“Kaj bo sploh ostalo od naše skupnosti?” je spraševala svetnica Michelle Harris, ki jo je zanimalo, kako naj trgovinski verigi kot sta Walmart in CVS prepriča, da po uničenju, ki so ga utrpeli na južni strani mesta ponovno odprejo svoja vrata.

Predstavniki črnih volivcev so bili kritični do županje, ker je med nedeljskimi izgredi uporabila nacionalno gardo, da bi zaščitila središče mesta, zaradi česar naj bi bili južni in zahodni del Chicaga “lahka tarča” za roparje in kriminalce, piše WTTW.

Županja na obtožbe odgovarjala z žalitvami
Lightfootova je obtožbe zavrnila kot “nelogične in neresnične”. Županja je v klicu, ki ga je začela, prišla do besede šele po petih minutah. Povedala je, da se izgredniki niso želeli raziti niti ko je policija uporabila solzivec. Da bi se razbežali, so oblasti morale poseči po bolj učinkovitih sredstvih. “Za vas ne vem, a jaz takega sranja prej nisem doživela, ne v Chicagu.”

Mestna svetnica Susan Sadlowski-Garza je sredi klica planila v jok. “Moja soseska je kup dreka,” je vsa v solzah povedala Sadlowski-Garza. “Streljajo na policijo,” je rekla mestna svetnica in priznala, da je prestrašena.

Po trditvah županje Lightfootove naj bi bili požari načrtovani. Pri tem županja kot krivca ni želela imenovati skrajno levičarsko Antifo, temveč je povedala, da nekateri ljudje, ki so načrtovali požare niso iz Chicaga.

Presenečenje nad demografsko sliko roparjev pa je izrazil mestni svetnik David Moore. “Tam vidite ženske,” je po poročanju Daily Caller povedal Moore. “Mlada dekleta delajo to, če ne še huje, in to niso neke članice tolpe.” Izgredi v Chicagu naj bi se umirili šele v torek zvečer.

Ivan Šokić