fbpx

[Video] V Nemčiji, da bi naredili prostor za migrante, iz stanovanja vrgli upokojenca

Plakati "Begunci dobrodošli" so ob začetku migrantskega vala pogosto spremljali prihod migrantov v Nemčiji (vir: twitter)

74-letnega upokojenca, ki je leta 2015 kot socialni delavec pomagal ilegalnim migrantom pri prihodu v Nemčijo, so obvestili, da se mora izseliti iz stanovanja, v katerem je živel zadnjih 24 let, saj morajo mestne oblasti narediti prostor za migrante z Bližnjega vzhoda.

74-letni Klaus Roth iz okolice Stuttgarta je še leta 2015, ko se je začela migrantska kriza, v vlogi socialnega delavca veselo pomagal migrantom pri nastavitvi v Nemčiji. Zdaj ga po poročanju portala Voice of Europe oblasti okrožja Esslingen mečejo iz stanovanja, da bi vanj naselile šest migrantov.

Lokalni svet je po izjavi, ki jo je dal župan Gerhard Gertitschke, odločil, da v Rothovo stanovanje namestijo migrante. Roth je v občinskem stanovanju živel zadnjih 24 let in redno plačeval najemnino. Poleg tega ga je na lastne stroške obnovil. Mestne oblasti pa ga sedaj mečejo ven in mu ponujajo pol manjše stanovanje.

Kvote migrantov na osnovi principa solidarne skupnosti
“V stanovanje sem vložil veliko dela in denarja. V celoti sem ga sam obnovil,” je razočarano izjavil Roth. A to izgleda ne prepriča mestnih oblasti. Razsodba okrajnega sodišča v Göttingenu iz leta 1990 je namreč mestnim občinam podelila pravico, da če ni drugih možnosti, prekinejo najemno pogodbo s podnajemniki in v stanovanja namestijo migrante.

“Na nas pritiskajo, da sprejmemo več beguncev,” je pojasnjeval Gertitschke, ki je povedal, da so izčrpali vse druge možnosti, število migrantov, ki jih je potrebno vedno znova namestiti, pa nikoli ne usahne. Rothu so zato v zvezi s selitvijo dali na razpolago tudi pomoč v obliki lokalnih delavcev. Namreč, Roth je imel dve operaciji hrbtenice, zato je selitev na lastno pest težko izvedljiva.

V Esslingu se trenutno nahaja 1.430 prosilcev za azil, kvote pa so določene proporcionalno glede na število prebivalcev po principu “solidarne skupnosti”, je povedal tiskovni predstavnik okrajnega sveta.

Ivan Šokić