fbpx

[Video] V podporo Ukrajini kristjani v središču mesta pokleknili in molili

Foto: Baptistpress

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba se nadeja, da bo srečanje ameriškega in ruskega predsednika Vladimirja Putina in Joeja Bidna prispevalo k umiku ruskih oboroženih sil, nameščenih ob in v državi. Obet rusko-ameriškega vrha je pozdravilo tudi več ministrov držav članic Evropske unije, poroča STA.

Minister Dmitro Kuleba je na srečanju v Bruslju ponovil že znano stališče, da bi bilo treba nekatere sankcije proti Rusiji uvesti že sedaj in na ta način preprečiti napad. Zatrdil je, da od Unije danes pričakujejo jasno sporočilo, da se Ukrajine ne bo znašla sama. Kot pravi, se nadejajo podpore z varnostnega vidika.

Kuleba je na vprašanje, ali se je ruska invazija na Ukrajino z vrsto kibernetskih napadov in stopnjevanjem napetosti na vzhodu že začela, odgovoril, da se je že leta 2014 pričel napad na Ukrajino, ko si je Rusija priključila Krim. V samooklicanih Ljudskih republikah Doneck in Lugansk so se razmere med proruskimi separatisti in ukrajinskimi vojaki še dodatno zaostrile.

Potem ko je prišlo do priključitve Krima, se je pričela v mestu Harkov, na severovzhodu Ukrajine, zbirati skupina ljudi, ki je s skupinsko molitvijo molila za svoje mesto. Prišli so iz različnih delov mesta in so predstavljali mešanico evangeličanov in pravoslavnih vernikov, ki je osredotočena na en cilj – moliti za mir v svojem mestu, ki je zelo blizu regije, kjer se ukrajinski vojaki in proruski separatisti borijo za nadzor nad vzhodno Ukrajino.

Foto: epa

V lanskem letu so se protestniki spopadli na ulicah Harkova. “Ko smo slišali, da so se ljudje začeli boriti, smo prišli sem v središče mesta in tukaj pokleknili,” je povedala Nadia, žena ukrajinskega duhovnika. Takrat so nekateri napovedovali, da bo Harkov eno prvih mest, ki bo padlo v roke proruskih separatistov. Leto pozneje je skupina še naprej molila za mir v svojem mestu in bila hvaležna, da jih je Bog še naprej varoval pred bitko. “Naše mesto je pod Gospodovim okriljem,” je rekla Nadia. “Mir je in za to slavim Boga. Toda naša srca so strta za mesta, kjer se odvija vojna,” je dodala.

Pastor Alexander je po poročanju Baptistpressa verjel, da skupina vpliva na celotno mesto, saj se vsako jutro sestaja na osrednjem trgu. “Ljudje so zaskrbljeni in malodušni. Vse novice pa so kontroverzne,” je dejal župnik Alexander. “Verjamem, da bomo ljudem prinesli mir, resnico in upanje Božjemu ljudstvu.” Marca 2015 so dejali, da se bo skupina sestajala vsak dan vsaj naslednjih šest mesecev in molila za svoje mesto in mir. Agencija ZN za begunce je tedaj opozarjala, da je bilo zaradi vojne na vzhodu Ukrajine razseljenih več kot milijon Ukrajincev. Nešteto drugih pa je utrpelo premoženjsko škodo.

Moskva trdi, da je ukrajinski izstrelek zadel prostore ruske obveščevalne službe
Marsikje te dni izražajo podporo Ukrajini in molijo za mir Še posebej so zaskrbljeni v Evropski uniji, kot pravijo, je moteče predvsem rusko prikazovanje dogajanja. Za nasilje namreč ti krivijo ukrajinsko stran, s čimer želi Rusijo po poročanju virov iz EU utemeljiti napad na Ukrajino. Moskva je denimo danes sporočila, da je z ozemlja Ukrajine danes prišel topniški izstrelek, ki je zadel in uničil manjši objekt v ruski regiji Rostov ob meji. Navedbe je ukrajinska vojska že zanikala in vse skupaj označila za lažno novico.

V primeru, da bo prišlo do vojaškega napada na Ukrajino, je EU odločna, da bo uvedla sankcije. Če se bo sodelovanju pridružila še Belorusija, bo enako veljalo tudi zanjo. Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell je izpostavil, da bo v primeru napada nemudoma sklicano izredno zasedanje zunanjih ministrov, kjer bo tekel dogovor o uvedbi sankcij.

Nina Žoher