fbpx

[Video] V ruski avtonomni republiki Dagestan vre, ker ne želijo postati Putinov kanonfuter!

Foto: Twitter

Kot kaže, prebivalci Ruske federacije niso niti najmanj navdušeni nad odločitvijo ruskega predsednika Vladimirja Putina glede delne vojaške mobilizacije 300 tisoč rezervistov za bojevanje v Ukrajini. Še posebej veliko nezadovoljstva je videti v avtonomni pokrajini Dagestan, kjer si ženske nikakor ne želijo, da bi njihovi možje, sinovi, bratje in očetje postali Putinov kanonfuter.

Na družabnem omrežju Twitter so zaokrožili posnetki, ki razkrivajo jezo prebivalcev Dagestana, avtonomne in suverene republika Ruske federacije v Severnokavkaškem federalnem okrožju, ki predstavlja najjužnejši del Rusije.

Medtem ko policija s pendreki duši proteste v Moskvi in Sankt Peterburgu, se v Dagestanu že strelja v zrak. Tveganje, da te pošljejo v Ukrajino, je tam namreč veliko večje, jeza pa tudi.

Na spodnjem posnetku je mogoče videti, kako ruski policist beži pred dagestanskimi ženskami, ki protestirajo proti ruskim oblastem, ki poskušajo mobilizirati njihove može, sinove, brate in očete. Protestirajo pa tudi proti vojni. “Rusija je na ozemlju druge države … Nismo slepi! Ne vojni!,” so vzkliki, ki jih je bilo mogoče slišati.

Besni prebivalci Dagestana so zahtevali, da Putinov režim izpusti vse aretirane protestnike. Postavili so 1-urni rok od 22:09 po lokalnem času in rekli, da bodo vse zažgatli, če zahteva ne bo izpolnjena.

Putinova napoved je sprožila proteste po vsej Rusiji in povzročila več kot 1000 aretacij. Leti iz države so bili razprodani ali pa so njihove cene narasle, potem ko je Rusija vpoklicala nov krog vojakov, kar je bila prva tovrstna mobilizacija po drugi svetovni vojni. Ruski predsednik naj bi v soboto podpisal zakone, ki poostrujejo kazni za ruske vojake, ki se prostovoljno predajo, in sicer na zaporno kazen do 10 let. Tistim, ki se nočejo udeležiti boja, grozi prav tako 10 let zapora, z vsakim, ki nasprotuje, pa sledi tudi fizični obračun.

Poraja se vprašanje, ali bo v Dagestanu začela razpadati Ruska federacija. Ruska federacija je namreč zadnji imperij. Prava Rusija je le okoli Moskve in Sankt Peterburga, vse drugo pa so avtonomne pokrajine z večinskim prebivalstvom, ki nima prav nič z ruskim svetom (turška, sibirska, mongolske plemena …). Dejstvo je, da je Putin od njih odvisen za dobavo kanonfutra. Če se uprejo posamezne pokrajine, je jasno, da bo to pomenilo konec federacije.

Sara Kovač