[Video] V Slovenijo prispel konvoj ukrajinske pomoči

Konvoj pomoči iz Ukrajine. Vir: Facebook

Pri soočanju s poplavami Sloveniji pomaga tudi Ukrajina. V Slovenijo je prispel konvoj pomoči s težko mehanizacijo in predstavniki ukrajinske civilne zaščite. Pomoč je že pred tem potrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

“Ukrajina zagotavlja humanitarno pomoč Sloveniji za odpravo posledic hudih poplav. Včeraj sem podpisal ustrezen ukaz. Pomagamo svojim prijateljem tudi takrat, ko smo doma v vojni. Solidarnost deluje v obe smeri,” je danes na omrežju X, nekdanjem Twitterju, zapisal Zelenski.

Kot piše na spletni strani vlade, pomoč Ukrajine Sloveniji vključuje pet bagrov in 14 ostalih vozil z ekipami (skupaj 51 članov). Prispelo bo uporabljeno v Zgornji Savinjski dolini. Kijev je pred tem v Slovenijo že napotil helikopter, poroča STA.

Zelenski je že v nedeljo izrazil sožalje Sloveniji v zvezi s poplavami.

“Ukrajinska stran bo v mejah razpoložljivih možnosti na vse možne načine podpirala prijatelje in partnerje, ki so se znašli v težavah, tako kot Slovenija stoji ob strani ukrajinskemu narodu in nam pomaga pri odvračanju ruske agresije,” je ob naznanitvi pomoči na družbenih omrežjih zapisal uradni govorec ukrajinskega zunanjega ministrstva Oleg Nikolenko.

Ž. K.