[Video] V taboru za soproge in otroke borcev Islamske države v Siriji vlada prava katastrofa: Radikalizacija, orožje in bolezni!

Foto: Printscreen

V puščavskem taboru na severovzhodu Sirije, kjer se več deset tisoč soprog in otrok borcev Islamske države več mesecev zadržuje, dokler se svet ne odloči, kaj z njimi, se odvija prava drama. Simpatizerke teroristične organizacije se namreč spravljajo na šotore tistih žensk, ki jih smatrajo kot nevernice. V kampu se pogosto pojavljajo tudi konflikti v katerih se uporabljajo noži, kladiva in celo strelno orožje, ki ga pretihotapijo v kamp kljub varnostnemu nadzoru. 

Radikalne islamistke napadajo tudi čuvaje, ki pretežno prihajajo iz vrst kurdskih Sirskih demokratskih sil. Po poročanju New York Timesa se je dvakrat v juniju in juliju zgodilo, da je prišlo do napada nad kurdskimi čuvaji, zato so bili tedaj stanovalci kampa zaprti v notranjost svojih šotorov.

Skoraj vse ženske v kampu nosijo nikab, črno pokrivalo, ki prekriva telo, glavo in celoten obraz razen oči, namreč takšen način radikalen način oblačenja za muslimanke spodbuja Islamska država. Med ženskami pa vendarle obstaja razlika, ko se odločajo za oblačenje, namreč nekatere ženske v črno oblačijo zaradi pripadnosti radikalni ideologiji, nekatere pa le zato, ker se bojijo zameriti simpatizerkam Islamske države.

Foto: Printscreen

Katastrofalni pogoji le spodbujajo radikalizacijo
Poleg ekstremizma težave v kampu predstavljajo tudi težki pogoji za življenje. Voda je namreč pogosto onesnažena, premalo je stranišč glede na število ljudi, zdravstvena oskrba je omejena, med čuvaji in stanovalci pa vladajo napetosti. Pozimi je v šotorih ledeno hladno, poleti pa je vroče kot v peklu. V primeru, da kdo potrebuje zdravstveno pomoč sta na voljo dve mali kliniki, katerih usluge pa niso na voljo ponoči. Zaskrbljujoč temu se odraža tudi trend umrljivosti, namreč letos je umrlo kar 306 otrok zaradi ozdravljivih bolezni in podhranjenosti.

Ogorčenje nad življenjskimi pogoji tako le pomaga pri vnovični radikalizaciji. Na podlagi nedavnega poročila Pentagona se Islamska država zbira po Iraku in Siriji ter brez preprek širi ideologijo v kampu. Kaos v kampu zagotovo povzroča tudi nenadzorovano povečanje števila prebivalstva: iz manj kot 10 tisoč konec lanskega leta na 72 tisoč potem, ko je bila marca premagana Islamska država. Od tega je približno 50 tisoč otrok, navaja Index. Nemogoče je z verjetnostjo trditi, koliko žensk v kampu še naprej veruje v ideologijo Islamske države, so se pa ji mnoge javno že odrekle. Toda trdovratno jedro privržencev še naprej grozi, ustrahuje in občasno napada druge prebivalce kampa, opozarjajo humanitarni delavci in raziskovalci, ki so že bili v taborišču.

Živeti v težkih pogojih in biti obkrožen z ljudmi, ki so izrazito radikalni, po prepričanju Elizabeth Tsurkov iz Foruma za regionalno razmišljanje, ne pripomore k deradikalizacijo. “To predstavlja prostor, kjer je mogoče radikalizirati nekoga, zagotovo pa to ne pripomore k deradikalizaciji.” O kritični situaciji, ki vlada v kampu se je razpisal tudi Washingtone Post, ki v svojem poročanju omenja umor mladega dekleta iz Azerbajdžana, ki se je zamerila ekstremistkam v kampu. Razlog? Ni več želela nositi nikaba. Prizanesli pa niso niti nosečnici iz Indonezije, saj si je ta drznila spregovoriti z novinarji iz Zahoda.

Njihove države jih v glavnem ne želijo nazaj
Kljub temu, da kamp ni zapor, pa lahko le redko kdo zapusti kamp. Iračankam grozi zapor v primeru, če se vrnejo v Irak, Sirke pa v glavnem niti nimajo domov, kamor bi se te lahko vrnile. Več 10 tisoč pa je tujih državljank in njihovih otrok, ki se prav tako ne morejo vrniti domov, saj njihove vlade na splošno nočejo sprejeti nazaj. Kurdske oblasti, ki upravljajo s kampom, že mesece prosijo te države, naj svoje državljane sprejmejo, ob tem pa so jih opozorili, da jih za vedno ne bodo mogli držati v kampu v puščavi. Obstaja pa nevarnost, da bo v primeru sporov s Turčijo ali režimom Bašarja al Asada Islamska država organizirala množični pobeg.

Doslej so svoje državljane sprejeli le v Kazahstanu, Uzbekistanu in Tadžikistanu. Edino izjemo predstavljajo majhni otroci, katere so vlade zahodnih držav nekajkrat privolile sprejeti, saj ti živijo v pogojih, ki niso primerni njihovim potrebam. Številne ženske v kampu so furstrirane, saj se jim niti sanja ne kje so njihovi možje. Kurdske oblasti so jim sicer sprva obljubile, da jih bodo vnovič povezale ali jim omogočile kontakt z njimi, pa se to v glavnem ni dogodilo zaradi prevelikega varnostnega tveganja.

Hana Murn

 • GverilaStyle

  To je njihov islam…naj ga imajo in naj ostanejo tam kjer so oz naj se vrnejo v svoje domovine in si izborijo kar za en kurac hočejo!!!

 • Ahoj

  Nič bat nova komisarka za migracije je komunistka z Švedske

  • KAPIBARA

   Vem, da je to sarkazam, ampak, glih tega se je za bat !!

  • Mirko

   Ylva Johansson (Švedska): notranje zadeve, resorja za migracije ni.

 • Skrajno Desni

  Naj čimprej pocrka golazen islamistična.

 • skorpijon93

  huda in težka prihodnost nas čaka ! kot da že doma v Sloveniji ni dovolj problemov, vlada pa gleda stran pa problemov ne vidi, ker jih noče, kaj šele da jih rešuje !
  Podatki kažejo da se je v letih 2012-2018 izselilo 58.048 državljanov od tega smo izgubili 37.153 državljanov,ki so ostali v tujini , namesto da bi bili srečni in zdravi doma in ustvarjali doma. Podatki so najslabši po osamosvojitvi ! Izgubljamo delovne, sposobne in izobražene državljane
  uvaža pa se bosance, kosovarje, albance in vse njihove družine skladno z zakonodajo kot poceni delovno silo, le kaj bo z Slovenijo,smo se leta 1991 zato borili ?! so se naši pradedje zastonj borili proti otomanskim turkom ?? vzrok štajerske varde je popolnoma nedelujoča država institucij, sovražna politika do slovencev se vleče od osamosvojitve naprej

 • Dragan Krstič

  A je v Nemčiji še kaj ciklona B ostalo?

  • skorpijon93

   v Nemčiji je pod pragom revščine 16,1 % delež prebivalcevm še leta 2005 pa 12.2 %, razmere so dovolj napete

 • rubec

  Imajo pa te ženske vseeno nekaj skupnega. Vse ščijejo čez oči.

 • Spletni Opismenjevalec

  Ne razumem, kaj jim bodo hrana, zdravila in stranišča. Saj imajo alaha, da lahko meketajo k njemu od jutra do večera. Če jim to ni dovolj, pa lahko žrejo lasten drek s kajmakom.

 • Skrajno Desni

  Ta golazen ne zna drugega kot da se pari kot podgane naj pocrkajo in zgnijejo tam kjer so.

 • Olga101

  Najbolje, da “revčke” sprejmemo v Slovenijo in jim damo zaslužene pokojnine, ranga Milan Kučan! Slovenija že 75 let nagrajuje zločince, tako bo lahko nadaljevala z zločinsko tradicijo in zlezla v rit Merkli in Macronu!

 • KAPIBARA

  Mislim da Isisiovci, s svojimi žrtvami, niso imeli teh problemov…

 • xtc

  Vsi vemo kako gere v takih primerih-žal izbiramo manjše zlo.

 • Damijan Medica

  boli me ku..c zanje.

 • šmentanamuha

  Nimajo kam … je to morda povabilo, naj pridejo k nam?

 • goldhorn

  Ne vem zakaj teh ekstremistk ne ločijo od ostalih?

 • Igor Kavalar

  Američani so zajeli tudi dodatno število borcev, ki prihajajo seveda iz Evrope. In sedaj se tudi dogovarjajo o njihovi izpustitvi! Američani jih nočejo, ker so to nemški pa francoski državljani itd….in seveda Merklova in Makron jih boste sprejela in mogoče tudi solidarnostno poslala na več koncev po Evropi!

  Ti ljudje so verski fanatiki, ki so se odločili za svojo pot, ki ni kompatibilna z človeško raso na tem planetu!
  Toliko milosti naj dobijo, kot so jo dali moškim, ženskam in otrokom npr. Jazidov, Kurdov itd…

 • Marija

  Kaj v teh državah res nimajo nobenega dela,da bi lahko od tega preživeli?Ali jim je samo pomembno razmnoževanje in pretepaje?Delajo še kaj drugega?Samo sprašujem?

  • Skrajno Desni

   Marija razmnoževanje je naporno če tega ne delaš si pretepena, to je edino delo ki ga poznajo.

 • Slovenija od kje lepote tvoje

  Sarec jih bo uvozu rabi nove volilce