fbpx

[Video] Več mrtvih na kabulskem letališču, najmanj trije padli z letala!

Padec Afganistanca iz letala (vir: Twitter)

V kaosu ob navalu prestrašenih civilistov na mednarodno letališče v Kabulu, potem ko so oblast v državi prevzeli Talibani, so po zadnjih informacijah umrli najmanj trije ljudje. Vzrok smrti za zdaj ostaja neznanka, pojavljajo se trditve, da naj bi nanje streljali pripadniki Ameriške vojske, po drugih trditvah naj bi trojica bila žrtev stampeda. Medtem je še trojica iznajdljivcev dočakala bridek konec, ko so padli s podvozja letala, na katerega so se sami privezali v upanju, da bodo tako lahko pobegnili iz države.

Posnetki, ki so obkrožili svet, kažejo, da na kabulskem letališču, odkar so oblast v državi prevzeli Talibani, vlada kaos. Letališče varujejo ameriške oborožene sile, ki so po nekaterih trditvah bile prisiljene streljati na množico, ki je zasedla letališko stezo in preprečevala odhod letal.

Kot smo na Nova24TV že poročali, v Afganistanu trenutno lahko letijo samo vojaška letala, civilni letalski promet je ustavljen. Številni Afganistanci, ki so v zadnjih dveh desetletjih ameriške prisotnosti v Afganistanu sodelovali z Američani, pa se upravičeno bojijo za svoja življenja.

Več ljudi naj bi na letališču že umrlo. Vzrok smrti zaenkrat ni znan. Še najmanj trije pa so umrli ob padcu z letala, na katerega so privezali v upanju, da bi lahko iz države pobegnili kot slepi potniki.

Po poročanju Tehran Times naj bi dvojica umrla potem, ko se jim ni uspelo držati za letalo med vzletom. Telo vsaj enega od treh slepih potnikov so našli v rezidenčnem delu nedaleč od letališča.

Pripadniki ameriških marincev so v nedeljo ponoči skušali z opozorilnimi streli v zrak ustaviti trumo Afganistancev, ki so prebili varnostni kordon okoli mednarodnega letališča in se želeli vkrcati na letalo, da bi se izognili maščevanju Talibanov. Državo je medtem že zapustil predsednik Ashraf Ghani.

Ivan Šokić