[Video] Venezuelske oblasti trdijo, da so preprečile poskus vojaškega upora, na ulicah spopadi med policijo in protivladnimi protestniki

Fotografija je simbolična. (Foto: epa)

Venezuelske oblasti trdijo da so preprečile poskus vojaškega upora, ki naj bi ga organizirali “mračni interesi ekstremne desnice”. Manjša skupina Bolivarske nacionalne garde (GNB) naj bi izdala domovino, ugrabila štiri uradnike in skušala priti do orožja.

Do “poskusa upora” naj bi prišlo v noči z nedelje na ponedeljek. Skupina je pred tem po poročanju portala Advance.hr preko socialnih omrežij sporočila, da bo “ponovno vzpostavila ustavni red”, in pozvala ljudi, da se ji pridružijo.

“Pojdite na ulice … to je danes, to je danes! Pojdite na ulice in nas podprite,” je javnosti sporočil eden od upornikov, poročnik Alexander Bandres Figueroa. Na koncu se je vojaški upor klavrno končal.

Vojaški upor, ki ga ni bilo
Skupina vojakov, ki je “prelomila svojo prisego zvestobe domovini”, je tako že ujeta. Oglasil se je tudi vidni predstavnik vladajoče stranke Diosdado Cabello, ki ga nekateri vidijo kot potencialnega Madurovega naslednika: “Naše oborožene sile bodo odgovorile na vse napade proti naši domovini … ne glede na to, od kod pridejo. Ta skupina razbojnikov je nevtralizirana, zajeta in v rekordnem času so že pričeli priznavati podrobnosti.”

Kot se zdi, je šlo za poskus prevzema oblasti, ki je bil že vnaprej obsojen na propad. Vodja opozicije Juan Guaido, ki ima podporo več latinskoameriških držav in ZDA, je že pred časom sporočil, da je pripravljen prevzeti funkcijo venezuelskega predsednika, če ga podpre vojska.

Ob tem je potrebno izpostaviti, da čeprav ni prišlo do velikega vojaškega upora, pa po navedbah več virov na ulicah Venezuele potekajo spopadi med policijo in protivladnimi protestniki.

Ivan Šokić

Komentarji so onemogočeni.