fbpx

[Video] Vesoljski turizem Kitajske ali nove jedrske konice?

Balistične rakete medcelinskega dosega na vojaški paradi ob 70. obletnici ustanovitve Ljudske Republike Kitajske leta 2019 (foto: EPA)

Financial Times je v soboto, 16. oktobra 2021, objavil trditve, da je “Kitajska vojska izstrelila raketo, ki je nosila nadzvočno jadralno vozilo.” Sledilo je več dni natolcevanj po ameriških osrednjih medijih, Kitajska pa je v tem času kategorično zavrnila trditve, da je šlo za poskus izstrelitve nove nuklearne balistične rakete dolgega dometa. Preizkušali so vesoljsko plovilo. Kitajci so vseeno opozorili ZDA, da se ameriški primat v Tajvanski ožini in Južnem kitajskem morju bliža koncu.

“Kitajska je preizkusila nadzvočno raketo, zmožno nošenja jedrske konice, kar je presenetilo ameriške obveščevalce,” so strašili na Fox News. Niso bili edini. Poskus izstrelitve rakete v avgustu 2021 je bil tako strašen, da so se Američanom začela tresti kolena skoraj dva meseca kasneje.

Pri Global Times, za katerega je splošno sprejeto, da predstavlja neke vrste glas kitajskih oblasti, so bili glede ameriškega poročanja hudo skeptični. “Če je verjeti poročanju FT, to pomeni, da je v kitajskem jedrskem sistemu odvračanja nov ključni element, kar je hud udarec za ameriško mentaliteto o strateški superiornosti v primerjavi s Kitajsko.”

Ne balistična raketa, temveč vesoljsko plovilo

“Ni šlo za izstrelek, temveč vesoljsko plovilo,” je v ponedeljek, 18. oktobra 2021, po poročanju Reutersa zavrnil poročanje Financial Times tudi predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. Šlo naj bi za rutinski test, čigar namen je ugotoviti, ali je možno omenjeno polovilo ponovno uporabiti. Smiselnost takega testa je “zagotoviti poceni in priročen način za mirno potovanje ljudi v in iz vesolja,” je poudaril Zhao. Pri tem so poudarili, da se je test odvijal julija in ne avgusta, kakor so poročali pri Financial Times.

“Nima smisla razpravljati o kredibilnosti poročila FT,” so še poudarili pri Global Times. Za njih je dejstvo, da se stanje že več desetletij počasi premika Kitajski v prid. Amerika je še vedno največja in najmočnejša jedrska velesila na svetu. A to prvo mesto terja davek, ki gre veliko dlje od samega denarja. Po razpoložljivih informacijah je mogoče domnevati, da je vojaški razvoj zadel ob svojevrsten strop. Posledično je Kitajcem veliko lažje dohiteti ZDA v razvoju, kot pa Združenim državam ohranjati prednost v razvoju. Če razvoj stagnira, bodo posledično ostali igralci lahko dohitevali.

In ameriški vojaški razvoj stagnira že lep čas. Medtem ko je celotni program razvoja vojaškega večnamenskega lovca F35 ocenjen na prek 1,7 bilijona dolarjev, ne da bi bili doseženi kakršni koli omembe vredni rezultati, so druge investicije še bolj katastrofalne. Ameriška mornarica je npr. ogromno vlagala v digitalizacijo in gradnjo ladij brez pisoarjev. Te dni pa je v javnost prišlo več sto strani dolgo poročilo o požaru na bojni ladji USS Bonhomme Richard 12. julija 2020 v mornariški bazi San Diego. Po poročanju RT je admiraliteta ameriške mornarice ugotovila, da je bil požar  podtaknjen, a tudi če bi bila nesreča, bi ladja enako zgorela. Posadka je namreč bila nesposobna, neizurjena in po vsej verjetnosti na več nivojih sprta.  Glede na to, da ameriške oborožene sile v najnovejših reklamnih spotih za rekrutiranje pojejo hvalospeve LGBT, rezultati ne morejo biti presenečenje.

Kitajska regionalna, ZDA globalna velesila

Opozorilo Global Times, namenjeno ZDA, v katerem pravijo, da bo Kitajska regionalna sila, ki je ne zanimajo vojaške intervencije v preostanku sveta, Američani pa naj se poberejo z njihovega domačega praga, je tako jasno. Po mnenju Global Times Američani konstantno lansirajo govorice o kitajski krepitvi jedrskega arsenala z namenom, da bi domačo javnost lažje prepričali v odobritev dodatnih sredstev za vojsko. Strateško ravnovesje med Kitajsko in ZDA ne more biti doseženo z ekstremno oborožitveno tekmo, temveč je nujna obnovitev medsebojnega zaupanja, kar bo pripomoglo k oblikovanju vmesne varnostne cone med Kitajsko in ZDA. Vseeno si Kitajci bolj kot tekmovanja z ZDA želijo sodelovanja.

Ivan Šokić