fbpx

[Video] Veteran britanske vojske priznal, da so vedeli, da bodo v Pliberku pomorjene tudi ženske, dojenčki: “Ali mislite, da z lahkoto govorim, da so bili takrat pobiti otroci?!”

V spodnjem videoposnetku si lahko pogledate iskreno pričevanje dveh veteranov britanske vojske o pokolu v Pliberku. S težkim srcem priznata, da sta vedela, prav tako kot ostali vojaki britanske vojske, da bodo preživeli vojni ujetniki, ki so ob koncu vojne pobegnili na polje Pliberk, pomorjeni. Ne le vojni ujetniki, ampak tudi ženske, otroci, starejši ljudje in celo dojenčki. To je tisto poglavje v zgodovini, ki ga komunisti opravičujejo že sedemdeset let.

Načelnik britanske vojske Nigel Nicolson je dejal, da če bi ujetnikom povedali resnico o tem, kam gredo ob koncu vojne, seveda ne bi hoteli iti, ker bi vedeli, da bodo umorjeni. “Edini način, da jih spravimo na vlake je bil, da se jim zlažemo, kam gredo.”

“Tudi če bi le vedeli, da odhajajo v Jugoslavijo, bi vedeli, da ne bodo preživeli in prav tako ne bi želeli na vlak. Spomnim se, ko sem nadrejene vprašal, ali tja pošiljamo tudi civiliste, sem dobil odgovor: Da. Ženske, otroci in starejši, pa tudi dojenčki so bili v konvojih, ki smo jih organizirali,” je nadaljeval Nicolson.

Komunisti niso prizanesli niti otrokom
Novinar na videoposnetku vpraša drugega veterana, prav tako načelnika, Colina Gunnerja, “ste slišali mitraljeze na jugoslovanski strani meje?” “Da,” se je glasil odgovor in po kratkem predahu se je dalo začutiti obžalovanje: “Za božjo voljo, ali mislite, da z lahkoto govorim o tem, so bili takrat pobiti otroci?!”

Na jaltski konferenci so se namreč Stalin, Churchill in Roosevelt dogovorili, da bodo vojne ujetnike pripeljali tja, kjer je bila vojna. ZDA so podpisale mednarodni sporazum, ki ne zahteva izročitve zapornikov na ta način, razen tistih, ki prihajajo iz držav, ki so bile pred koncem vojne pod Sovjetsko zvezo. Medtem ko sta Roosevelt in Churchill trdila, “da ustvarjata svet, a za demokracijo” – sta obsodila na milijone ljudi in jih strpala v taborišča.

Foto: Wikimedia

Maja se obeležuje spomin na poboje
Pliberška slovesnost namreč poteka v spomin na 15. maj 1945, ko so pripadniki zavezniških sil jugoslovanskim partizanom izročili več deset tisoč poraženih hrvaških vojakov, ustašev in domobrancev, veliko med njimi pa je bilo tudi civilistov. Po navedbah hrvaških virov se je zavezniškim silam predalo približno 95 tisoč ljudi. Pri Pliberku je bil ustreljen manjši del hrvaških vojakov, preostale so v t. i. kolonah smrti prisilili v pešačenje po krajih takratne Jugoslavije. Pri tem je več kot polovica ujetnikov umrla ali so bili ubiti, tudi na območju Slovenije. Omenjene dogodke na Hrvaškem imenujejo križev pot.

Lana Božič