fbpx

[Video] Rusi niso varni niti v zavetju noči in gozda – tako so jih skupili s pomočjo moderne tehnologije

Foto: Twitter

Ukrajinska vojska s pomočjo daljinsko vodenih dronov s kamerami in nameščenim orožjem učinkovito izsleduje sovražnikove pozicije in jih tudi uničuje z manjšimi tveganji.

Vojna v Ukrajini je postregla z novim nekonvencionalnim orožjem in oblikam bojevanja in je tako tudi prikaz tehnološke razvitosti ene in druge strani. Ukrajinske sile imajo po zaslugi zahodnega orožja cel kup naprednega orožja in novitet, ki so bile v drugih vojnah manj zastopane. Spet na drugi strani Rusija uporablja večinoma konvencionalno orožje in se zanaša na surovo moč, ki pa postopoma pojenja.

Ukrajinci s pridom uporabljajo daljinsko vodene drone, opremljene z dnevnimi in nočnimi kamerami za opazovanje sovražnikovih položajev, nekateri so opremljeni tudi z bombami, ki se jih da zelo natančno plasirati na sovražnikove položaje. Za uporabo dronov pa ni potrebno dolgotrajno usposabljanje, saj zadostujejo že izkušnje igranja računalniških igric.

Na spletu so objavili tudi posnetek nočnega napada na enoto ruskih vojakov – povsem neslišno so jih presenetili med počitkom v gozdu in nanje zelo natančno izstrelili manjše bombe. Nova tehnologija torej omogoča manj neposrednih konfrontacij s sovražnikom in s tem tudi manjšo nevarnost za žrtve, hkrati pa omogoča, da nihče ni več varen – niti v gostem gozdu sredi noči.

Andrej Žitnik