fbpx

[Video] Von der Leyen: “Spopadamo se z dvema sovražnikoma: tako s koronavirusom kot z izmučenostjo zaradi covida-19.”

Predsednica EK Ursula von der Leyen (foto: EPA)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je državljane EU pozvala naj se pripravijo na na pandemijo covida-19, ki je ne bo kaj hitro konec. Ob tem je predsednica EK države članice pozvala k poenotenju pravil glede sledenja okužbi in potovanj.

“Nahajamo se globoko v drugem valu,” je občinstvu prek spleta povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “In tokrat se spopadamo z dvema sovražnikoma: tako s koronavirusom kot z izmučenostjo zaradi covida-19.” Von der Leyenova je posvarila, da bomo prva cepiva lahko dobili šele čez nekaj mesecev.

“Ne moremo zdaj popustiti,” je povedala von der Leynova. “Stanje je zelo, zelo resno, a če se vsi obnašamo odgovorno, lahko upočasnimo širjenje virusa,” je povedala predsednica EK, ki je drugače po izobrazbi epidemiologinja.

Von der Leynova se je ob tem zavzela tudi za boljšo koordinacijo med državami članicami glede načrtov in ukrepov za zamejitev širjenja virusa, kakor tudi za koordinirana pravila karantene. Ob tem je države članice EU okrcala, da navkljub temu, da so jih zaprosili, da delijo informacije o covidu-19 z Evropskim centrom za preprečevanje in nadzor bolezni, tega niso počele.

EU se s farmacevtskimi podjetju pogaja o nakupu več sto milijonov doz cepiva

Evropska komisija se po poročanju DW s farmacevtskimi podjetji pogaja za nakup stotine milijonov doz cepiva proti koronavirusu, ki bi jih razdelili med državami članicami. Na Nova24TV smo pred kratkim poročali, da je EU že podpisala okvir dogovora z AstraZeneco o dobavi cepiva AZD1222, ki je do pred kratkim veljalo za eno od najobetavnejših. To je bilo preden se je izkazalo, da je zaradi stranski učinkov omenjenega cepiva prišlo pri enem od testirancev v Veliki Britaniji do vnetja hrbtenjače, medtem ko je v Braziliji eden od zdravnikov, ki so sodelovali pri testiranju cepiva umrl. Uradno zaradi covida-19 in ne zaradi cepiva. Cepivo trenutno preučuje Evropska medicinska agencija (EMA).

Tiskovne konference se je udeležil tudi belgijski mikrobiolog Peter Piot, bivši direktor UNAIDS in eden od znanstvenikov, ki so identificirali ebolo. Piot je povedal, da je trenutno v klinični fazi testiranja 11 cepiv proti covidu-19, a je poudaril, da bo potrebno veliko časa preden bo med prebivalstvom dosežena zadostna stopnja imunosti. Kot posebej zaskrbljujoče je navedel podatke, da naj bi kar četrtina prebivalcev EU zavračalo možnost cepljenja proti covidu-19. Ob tem je Piot navedel, da po EU približno 60 odstotkov ljudi pridno nosi maske, če bi se ta delež dvignil na 95 odstotkov, pa bi po njegovem mnenju bilo rešenih na tisoče življenj.

Ivan Šokić