fbpx

Francija vnovič v karanteni! Francozi bodo svoje domove lahko zapustili le v primeru službe, šole, nujnih nakupov in rekreacije za eno uro!

Francoski predsednik Emmanuel Macron je predstavil nove omejevalne ukrepe (Foto: epa)

Francoski predsednik Emmanuel Macron je predstavil nove omejevalne ukrepe za Francijo. V zadnjih 24 urah so poročali o kar 36 tisoč novih primerih. Francija bo tako vstopila v obdobje ponovnega zaprtja v petek, ki naj bi trajalo najmanj do 1. decembra. V okviru novih ukrepov je določeno, da bodo Francozi svoje domove lahko zapustili le v primeru službe, šole, nujnih nakupov in rekreacije za eno uro. Nova pravila tudi določajo zaprtje barov in restavracij, medtem ko bodo vse šole z izjemo univerz ostajale odprte, prav tako pa bodo še vedno delovale javne storitve, kot je javni prevoz.

V Franciji so v zadnjih 24 urah poročali o kar 36 tisoč novih primerih okužb z novim koronavirusom, zato je predsednik države Emmanuel Macron predstavil nove ukrepe, ki določajo ponovno zaprtje, ukrepi pa bodo veljali najmanj do 1. decembra. Nova pravila se nanašajo na celotno Francijo z nekaterimi izjemami na praznik vseh svetih. Oblasti pa bodo v naslednjih 15 dneh ponovno ocenile položaj, je poročal DW.

Državljanom je domove dovoljeno zapustiti le v primerih odhoda v službo, v šolo ali v primerih iskanja zdravniške pomoči, pomoči svojim sorodnikom, za opravljanje nujnih nakupov in do ene ure fizične aktivnosti. Vsakdo bo moral ob odhodu le tega opravičiti z ustrezno dokumentacijo. Potovanje med regijami je prepovedano, vsi bari, restavracije in trgovine, ki prodajajo nenujne dobrine pa bodo ostale zaprte. Predlagajo delo od doma vsem tistim, kjer je to mogoče. Univerze bodo s svojim poukom nadaljevale preko spleta, mednarodne meje bodo ostale zaprte.

V Franciji uvajajo nove omejevalne ukrepe zaradi ponovnega porasta okužb s koronavirusom (Foto: epa)

Ostale šole, z izjemo univerz ostajajo odprte, prav tako bodo ostale odprte prodajalne z nujno potrebnimi dobrinami, dostopne ostajajo vse javne storitve, kot je javni prevoz. Tovarne, kmetijstvo in gradbeništvo bodo obratovali še naprej. Francoski državljani se lahko vrnejo iz tujine domov, omogočeni so obiski v domovih za ostarele, prav tako pa je možna prisotnost na pogrebu.

Francoski premier Jean Castex bo še danes predstavil nekatere podrobnosti novih pravil, tik pred njihovim pričetkom delovanja. “Vsi smo bili presenečeni, kako hitro se je epidemija razširila. V tem času moramo ostati enotni in solidarni ter se ne smemo predati strupu delitve. To je težak čas, a je to znak kdo smo, ženske in moški, ki smo med seboj povezani,” je poudaril Macron in zaključil: “Imam zaupanje v nas, vas in našo zmožnost, da lahko premagamo te preizkušnje. Vsak mora zavzeti svoje mesto v transparentnosti, pogovoru in odločenosti do pravil, ki smo si jih zastavili. Smo združen in podprt narod in to je edina pot, kako bomo uspeli. Mi smo Francija. Računam na vas. Tja bomo prišli vsi skupaj,” je zaključil.

Macron predstavil tudi ukrepe za pomoč prebivalstvu v času epidemije
Macron je še dejal, da bo Francija zagotovila široko gospodarsko podporo ljudem in podjetjem, ki jih bodo prizadeli omejevalni ukrepi. Manjša podjetja bodo imela možnost pomoči v vrednosti deset tisoč evrov mesečno, zaposleni pa bodo še vedno pridobivali kratkotrajno pomoč za delo. Tisti, ki bodo imeli težavo s plačilom najemnine, pa bodo prav tako deležni pomoči s strani države.

Foto: epa

Velik del države se že sooča s strogimi ukrepi, dvema tretjinama prebivalstva že sedaj ni bilo dovoljeno gibanje med 9. uro zvečer in 6. uro zjutraj, a po besedah Macrona to ni bil dovolj učinkovit ukrep. Novi ukrepi pa so nekoliko bolj sproščeni kot v prvem valu spomladi, ko so bili ljudje pod strogimi pogoji osem tednov zaprti v svojih domovih, prav tako pa so bile zaprte tudi šole. Po besedah Macrona so ti novi ukrepi nujno potrebni, saj se bojijo, da bodo bolnišnice kmalu postale prenapolnjene. “Moja odgovornost je, da zaščitim državljane,” je še pojasnil.

Macron je zavrnil idejo o čredni imunosti, saj ni v interesu Francije stati ob strani in gledati kako ljudje umirajo
Pandemija novega koronavirusa  je v Franciji do sedaj terjala že več kot 35 tisoč življenj, Macron je zavrnil idejo o čredni imunosti, saj meni, da bi to lahko povzročilo še dodatnih 400 tisoč smrti, bolnišnice pa bi morale izbirati koga bodo zdravile. “Francija nikoli ne bi mogla stati ob strani in gledati, kako umre na stotisoče njenih državljanov. To ni v skladu s francoskimi vrednotami in ni v naših interesih,” je pojasnil Macron.

Sara Rančigaj