[Video] Wagnerjev plačanec na vlaku na poti iz Ukrajine v Rusijo sodil dvema potnikoma

Foto: Twitter

Več kot očitno je, da je bil strah pred vrnitvijo nekdanjih zapornikov v Rusijo, ki so bili rekrutirani s strani skupine plačancev Wagner in pomiloščeni s strani ruskega predsednika Vladimirja Putina, več kot upravičen. Na družabnem omrežju Twitter je namreč zaokrožil posnetek povsem okrvavljenega kupeja, ki razkriva, kako je ruski morilec divjal na vlaku na poti domov iz Ukrajine v Rusijo.

Posnetek okrvavljenega kupeja je naravnost srhljiv, kot da bi šlo za prizor iz nekakšne grozljivke. Kot je znano, je nekdanji zapornik, ki se je nedavno boril v Ukrajini, eni osebi prerezal grlo in drugo zabodel v glavo.

Kot kaže pa ne gre za osamljeni dogodek. Spodnji posnetek namreč prikazuje, kako je včeraj Wagnerjev plačanec Vasilij Muračev, ki se je nedavno vrnil iz bojev v Ukrajini, v Angarsku v Rusiji ustrelil Aleksandra Rakislova, predsednika lokalne boksarske zveze, in še dve drugi osebi. Število ruskih civilistov, ki so jih umorili Wagnerjevi plačanci, očitno narašča.

Lansko poletje je Wagner začel novačiti zapornike v razvejanem ruskem kazenskem sistemu in obsojencem ponudil pomilostitev, če preživijo šest mesecev bojev v Ukrajini. V luči omenjenega dogodka je strašljiv podatek vodje Wagnerja Jevgenija Prigožina, ki je nedavno povedal, da se je približno 32 tisoč pomiloščenih kriminalcev po bojih v Ukrajini vrnilo v Rusijo. Po poročanju The Moscow Times je Prigožin dejal, da so “izpolnili svoj del pogodbe”. Oproščeni so po njegovih besedah zagrešili skupaj le 83 kaznivih dejanj, kar naj bi bilo 80-krat manj kaznivih dejanj kot pri tistih, ki so bili po prestani kazni redno izpuščeni.

 Aktivisti za človekove pravice so zaskrbljeni nad prakso Rusije, ki za vojaško službo še naprej množično novači kriminalce iz zaporov. Vodilna aktivistka za pravice zapornikov Olga Romanova pravi, da je zasebna vojska rekrutirala približno od 48 do 49 tisoč obsojencev. Omenjena primera le dokazujeta, da več kot očitno služenje vojaškega roka ne predstavlja odličnega resocializacijskega programa, kot sicer meni Prigožin.

Ana Horvat