fbpx

[Video] WHO svari: Še daleč smo od čredne imunosti

Testiranje na covid-19 v Južni Koreji (foto: EPA)

Svetovna zdravstvena organizacija je v torek, 18. avgusta 2020, zatrla natolcevanja, da naj bi bili blizu potrebnemu številu okužb z wuhanskim koronavirusom za zagotovitev čredne imunosti.

“Nismo niti blizu stopnje imunosti potrebne za ustavitev prenosa bolezni,” je na novinarski konferenci pojasnil izvršni direktor WHO programa za nujno zdravljenje Mike Ryan. “Moramo se osredotočiti, na tisto kar lahko dejansko storimo, da bi zatrli prenos, namesto da živimo v upanju, da nas bo rešila čredna imunost. Trenutno to ni rešitev.”

Za potrebe čredne imunosti je potrebna med 50 in 80-odstotna prekuženost populacije. Tehnična vodja za pandemijo covid-19 pri WHO Maria Van Kerkhove je razkrila, da izsledki večjih študij kažejo, da smo trenutno na okoli desetodstotni prekuženosti. Pri tem je dodala, da so posamezna mesta, kjer je bilo število okužb večje, beležila od 20 do 25-odstotno stopnjo prekuženosti.

Po mnenju Van Kerkhove je velik delež svetovnega prebivalstva še vedno ogrožen zaradi wuhanskega koronavirusa. Svetovalec generalnega direktorja WHO Bruca Aylwarda pravi, da bi bilo bolje meriti na višjo kakor nižjo prekuženost, poroča USNews. “

Po mnenju Aylwarda bi morali pri vzpostavi cepljenja poskrbeti za visoko stopnjo precepljenosti, Ryan je ob tem poudaril, da bomo brez učinkovitega cepiva še dolgo daleč od čredne imunosti.

Ivan Šokić