fbpx

[Video] Ruska urednica po izpustitvi: Zavrnili so ji dostop do odvetnikov, niso dovolili klicev, prestala tudi 14-urno zaslišanje

Ruska urednica (foto: tw)

Ruska novinarka in urednica na prvem programu ruske državne televizije je prekinila glavno informativno oddajo z izrednim protestom proti invaziji Vladimirja Putina na Ukrajino. Rojakom je namreč želela sporočiti, da jim lažejo. Pri tem se ni ozirala na posledice, za katere je vedela, da ji ne bodo ušle. Aretirana je bila namreč kmalu po protestu, odvetniki ene izmed organizacij za človekove pravice pa pravijo, da je pogrešana in da ne morejo stopiti z njo v kontakt ali je locirati. Kasneje so sporočili, da so le vzpostavili kontakt, na sodišču pa je bila oglobljena v višini 30.000 rubljev zaradi “organizacije nedovoljenega množičnega dogodka”.

Marina Ovsjanikova, urednica na prvem kanalu nacionalne televizije, je v ponedeljek zvečer vdrla na snemanje neposrednega prenosa nočnih novic z vzklikom: “Ustavite vojno. Ne vojni.” Držala je tudi plakat z napisom: “Ne verjemite propagandi. Tukaj vam lažejo.” Na samem dnu je v angleščini pisalo: “Rusi proti vojni.”

Po sojenju je dejala, da so ji zavrnili dostop do odvetnikov, niso ji dovolili klicev, prestala pa je tudi 14-urno zaslišanje. Več bo povedala jutri.

Prvi komentarji Ovsyannikove: 14-urno zaslišanje, zavrnilo ji dostop do odvetnikov, jutri bo po spanju več govorila. Na koncu tega videa govori angleško.

Voditeljice novic protest ni zmotil in je še naprej nadaljevala z branjem novic. Pričela je le govoriti glasneje, da se ne bi slišalo Ovsjanikove, vendar je bilo njen protest mogoče videti in slišati nekaj sekund, preden so preklopili na posneti segment.

Pred protestom v živo se je Ovsjanikova opravičila zaradi laži, ki jih je bila prisiljena deliti. “Na žalost sem vrsto let delala na Prvem kanalu in na propagandi Kremlja. Zdaj me je tega zelo sram. Sram me je, da sem dovolil “zombizacijo” ruskega ljudstva. V letu 2014, ko se je to šele začelo, smo molčali. Nismo šli protestirat, ko je Kremelj zastrupil (vodja opozicije Alekseja) Navalnega,” je dejala.

“Samo nemo opazujemo ta protičloveški režim. In zdaj se je ves svet obrnil od nas in naslednjih 10 generacij se ne bomo mogli očistiti sramote te bratomorne vojne,” je dejala kritično. Z ogrlico okoli vratu, ki je bila tudi v modri in rumeni barvi, je  svoji video izjavi povedala, da je njen oče Ukrajinec, mati pa Rusinja. “Nikoli nista bila sovražnika.” Poudarila je, da je kriminal to, kar se v Ukrajini trenutno dogaja. Rusija pa je agresor. “Vsa odgovornost za to agresijo je na vesti ene osebe: Vladimirja Putina.”

Ruse je novinarka pozvala, naj se pridružijo protivojnim protestom, da bi končali konflikt. “Samo mi imamo moč, da ustavimo vso to norost. Pojdite na proteste. Ne bojte se ničesar. Ne morejo nas vseh zapreti,” je bila jasna.

Ukrajinski predsednik izrazil hvaležnost
Protest je pozdravil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. V video nagovoru v ponedeljek zvečer je namreč dejal: “Hvaležen sem tistim Rusom, ki nadaljujejo s posredovanjem resnicem, ki se borijo proti dezinformacijam in svojim prijateljem in družinam pripovedujejo resnična dejstva ter osebno tisti ženski, ki je šla v studio prvega programa ruske televizije s protivojnim plakatom.”

Britanski Guardian poroča, da je bila Ovsjanikova aretirana kmalu po svojem protestu. Pavel Čikov, vodja skupine za človekove pravice Agora, je pozneje povedal, da so Ovsjanikovo aretirali in odpeljali na moskovsko policijsko postajo, kjer je v priporu. Zaradi nove ruske zakonodaje, ki je kriminalizirala širjenje tako imenovanih “lažnih novic” o ruski vojski, bi jo lahko doletela zaporna kazen. Tistim, ki so po zakonu spoznani za krive, namreč grozi do 15 let zapora. Povsem mogoče je, da se bo morala soočiti tudi s pravnimi posledicami zaradi spodbujanja “državljanskih nemirov”, Ruse je namreč spodbudila k protestom. Pojavila se je informacija o tem, da odvetniki ene od človekoljubnih organizacij, ki želi pomagati pogumni novinarki, sploh ne more stopiti z njo v kontakt.

Gre za prvi primer, da si je zaposlena v ruskih državnih medijih upala javno obsoditi vojno. Trenutni val cenzure je tako močan, da so druge informativne oddaje v svojih poročilih glede protesta zabrisale sporočilo na plakatu Ovsjanikove. Od začetka vojne je Rusija pričela z zatiranjem protestnikov in neodvisnih medijev. Zaradi protestov proti vojni je bilo pridržanih skoraj 15 tisoč ljudi vključno z otroki in starejšimi.

Nina Žoher