[Video] Zagreb: Migranti so se spopadli, državljani v šoku

Foto: zajem zaslona/Facebook

V sredo zvečer se je na Jakuševečki cesti v Zagrebu odvijala prava drama, ko se je na ulici sprlo ducat moških. Niso bili pozorni niti na to, ali je kdo v bližini, uporabili so letve in kamenje, ne da bi pri tem pomislili na ogrožanje drugih v bližini, med njimi je bil namreč tudi otrok. Po poročanju hrvaških medijev so se azilanti pretepali in med seboj obračunavali kar na tujih dvoriščih. Vedno več nasilnih dejanj migrantov doma in drugod vzbuja veliko strahu med domačini.

Vse skupaj se je stopnjevalo z medsebojnim prepirom, ljudje so se tepli z letvami na dvorišču, kjer so se igrali otroci, metali so kamenje,” je za Zagreb.info opisal očividec, prebivalec Dugav v Novem Zagrebu. Pretep se je po poročanju Jutarnji.hr zgodil med ducat moškimi srednjih let in mlajših. Hrvaški mediji poročajo, da se je pretep vnel med azilanti, ki so po posredovanju policije končali na policijski postaji in v bolnišnici. Kar zbuja še večji strah, pa je to, da to ni osamljen primer.

Zagrebška policija je obvestilo o pretepu prejela v sredo okoli 20.05, ob prihodu na kraj pa so našli več tujih državljanov, prosilcev za mednarodno zaščito v Republiki Hrvaški, ki so se spopadli. Poleg hrupa in kletvic so uporabili lesene letve in kamenje, tako da so trije prosilci za azil pristali v KBC Rebro, kjer so ugotovili, da so lažje poškodovani, piše Jutarnji.hr.

Zagrebška policija je za hrvaške medije povedala, da so v uradne prostore policije za kriminalistično preiskavo privedli šest oseb. Te so bile z obdolžilnim predlogom zaradi suma storitve prekrška iz 6. člena Zakona o prekrških zoper javni red in mir privedene na pristojno sodišče za prekrške. 30-letnik, eden od treh poškodovanih moških, je imel zaradi udarca z leseno letvijo poškodovano glavo. Policisti so ugotovili identiteto moškega, ki je povezan z omenjenim, gre za 25-letnega tujega državljana. Moškega so prijeli in zoper njega vodijo kriminalistično preiskavo zaradi suma storitve kaznivega dejanja poskusa povzročitve hude telesne poškodbe.

Prebivalci prestrašeni zase in za svoje otroke
Krajani Dugav so zaradi konflikta ogorčeni. Razlogi zanj jih ne zanimajo, želijo si le miru in varnosti v naselju, kjer živijo. Različni posnetki pretepa skupine moških, ki drvijo po soseski, metanje predmetov drug na drugega, razbita glava enega izmed njih, ki mu prebivalci Dugave pomagajo ustaviti krvavitev in čakajo z njim na prihod policije, so preplavili družbena omrežja. Še bolj grozljivo je dejstvo, da je do spopada prišlo ob gradbišču bodoče osnovne šole in v neposredni bližini hotela Porin, v katerem že vrsto let bivajo prosilci za mednarodno zaščito. Več prebivalcev Dugave navaja, da ta spopad ni osamljen primer in poudarjajo, da se najemniki omenjenega hotela vsake toliko znajdejo v kakšni težavi na drugi strani zakona, v katero vpletajo še druge, piše Jutarnji.hr.

Tanja Brkić