fbpx

[Video] Žalostni prizori otrok v Ukrajini, ki si kuhajo zunaj, ogenj pa zakurijo iz škatel za strelivo

Preživeli otroci se morajo soočati s posledicami vojne (foto:epa)

Vojna v Ukrajini je terjala ogromno žrtev, med katerimi so bili tudi otroci. Kljub mnogim evakuacijam je v prizadetih mestih ostalo še veliko ljudi, tudi otrok, ki se morajo soočati s posledicami in se na trenutno stanje prilagoditi. Na Twitterju je bil objavljen posnetek, na katerem otroci razbijajo škatle za strelivo, da bi z njimi zakurili ogenj in kuhali zunaj.

Kljub upanju, ki ga predstavljajo evakuacije, intenzivni boji v Ukrajini še naprej povzročajo ogromno trpljenja. Konflikt je po zadnjih podatkih izselil skoraj 14 milijonov ljudi, od tega jih je osem milijonov notranje razseljenih. Še vedno pa so po opustošenih mestih nekateri tudi ostali, med njimi so tudi otroci, ki se poskušajo znajti v povojnem stanju.

Mariupol je v ruskih rokah, mesto je opustošeno, vendar kljub vsemu, zahvaljujoč otrokom, še vedno obstaja žarek upanja. Na Twitterju se je namreč pojavil posnetek, kjer otroci razbijajo prazne škatle za strelivo, s katerimi nameravajo zakuriti ogenj in kuhati zunaj.

Otroci potrebujejo mir
Dolgotrajna škoda duševnega zdravja, ki jo je vojna pustila mladostnikom, je prav tako prispevala k akutni krizi zaščite otrok, ki jo je še poslabšalo dejstvo, da je veliko razseljenih družin brez dela in nezmožnost zadovoljevanja osnovnih potreb svojih otrok, je zapisal Unicef,  kjer so prepričani, da vsi ti otroci nujno potrebujejo “varnost, stabilnost, storitve zaščite otrok in psihosocialno podporo – zlasti tisti, ki so brez spremstva ali so bili ločeni od svojih družin. Bolj kot karkoli drugega potrebujejo mir”, je vztrajal Unicef v enem od svojih pozivov h koncu spopadov. Agencija ZN je tudi ponovila svoj poziv k “polnemu humanitarnemu dostopu”, da bi ekipe lahko “varno in hitro dosegle otroke v stiski, kjer koli že so”.

V Ukrajini sta bila skoraj 100 dni od ruske invazije vsak dan ubita najmanj dva otroka, veliko več je ranjenih, so v sredo, na mednarodni dan zaščite otrok, sporočili humanitarci ZN.

Ana Hribar