[Video] Zgodovinski trenutek: Britanci na koncu le ušli Evropski uniji

Vodje stranke Brexit Nigelu Farageu se ob odhodu Velike Britanije iz EU sladko smeji (foto: EPA)

Evropski parlament naj bi danes sprejel pogoje za odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije. Pričakovati je, da bo glasovanje 751 poslancev o zadevi zgolj formalnosti, saj so sporazum že odobrili ključni parlamentarni odbori prejšnji teden.

Zgodovinski dogodek prvega izstopa iz Evropske unije bo v Evropskem parlamentu minli ob množici govorov in po pisanju BBC, celo glasbe. Glasovanje je na sporedu šele ob 17h.

Pričakovati je, da je glasovanje zgolj formalnost. Ključni parlamentarni odbori so namreč že prejšnji teden podpisali sporazum o odhodu Velike Britanije iz EU.

Nekater presrečni, drugi v solzah

Britanski evroposlanci te dni že pakirajo svoje stvari v Evropskem parlamentu. S petkom, 31. januarja 2020 se bo ob 23h iztekel njihov mandat. Nekateri med njimi se tega veselijo, spet drugi se še vedno s solzami v očeh niso pripravljeni soočiti z realnostjo.

Nad dejstvom, da je sage končno konec je navdušen evroposlanec stranke Brexit Jake Pugh. “Presrečni smo,” je povedal Pugh za BBC. “Najeli so nas, da bi bili odpuščeni.” Vodja Brexita Nigel Farage je bil v zadnjih dnevih nekoliko bolj spravljiv kot pa celoto svoje kariere v Evropskem parlamentu, ki se je začela leta 1999 in jo je označil za “neverjetno potovanje”.

https://twitter.com/DarrenPlymouth/status/1222474331504156672

Evroposlanec laburistov Richard Corbett je po drugi strani priznal, da je bilo v zadnjem času veliko solz, jeze in frustracij. Upa da bo še naprej lahko ohranjal tesne vezi z ostalimi nadstrankarskimi kolegi po Evropi.

Lekcija za EU, obstaja izhod

Sreda pa je tudi zadnji dan kar bodo britanski poslanci imeli svoja mesta v Evropskem parlamentu. Saga o Brexitu se tako bliža koncu, mi pa lahko rečemo, da so nam Britanci pokazali, da v EU ni mogoče samo vstopiti, temveč se navkljub vsem naporom v nasprotno smer, da najti tudi izhod.

Lekcija z Britanijo tako ostaja lekcija za EU, da bo v kolikor ne želi doživeti še kakega -exita morala razmisliti o svojem prihodnjem načinu delovanja.

Ivan Šokić

 • Van Der Waals

  ČESTITKE BRITANCEM!!! IZSTOPILI SO IZ LEVIČARSKE SOCIALISTIČNE ILEGALCI WELCOM
  FEDERATIVNE EVROPSKE UNIJE!!!

 • ali ste vedeli, da je ena največjih zagovornic okoljskih oziroma zelenih ekofašističnih davkov v EU…..Ursula van der Leyen? :)

 • prioritete javnega diskurza v sloveniji bi morale biti:
  – izstop iz marakeškega sporazuma
  – izstop iz pariškega podnebnega akorda
  – nižanje davkov na delo, kapital, investicije
  – rezanje osebja javne uprave/sistema za -90%
  – pogovor o bodočem “denarju”, ki bo v uporabi v sloveniji, ko bo propadel euro
  – bilateralni gospodarski sporazumi

  ostale stvari so opcijska šminka za vsegliharje, ki se jim gre samo zato, da ostanejo stvari za davkoplačevalce v sloveniji iste, kot so….pa da vrtički znotraj javnih sektorjev otanejo isti kot so….pa da politiki sedijo v istih inštitucijah, kot do sedaj….po načelu vsegliharstva in enoumja:) pa lep dan

  • Resnicaboli99

   Ja ljudje dobro zivijo za to si ne zelijo padca standarda tako kot tisti ki ze zivijo v bedi po svoji krivdo

   Kdor danes slabo zivi na obmocju eu si je kriv cisto sam…toliko moznosti za uspeh kot jih je danes jih ni bilo se nikoli…je pa res da je zarado stevila prebivalstva in ugodnosti drzav vedno vec nesposobnih ljudi ki zivitarijo in ne pokrepajo tako kot je bilo to vcasih ko je naravna selekcija pobila reveze in bebce (lahko bi rekel reveze oz bebce ker jaz se nisem srecal pametnega cloveka ki bi slabo zivel)

   • res je….vsi tisti, ki so stavili na državno kariero in recimo temu starost na račun državne pokojnine so danes siromaki…razen seveda tistih komjunar, ki so si napisali po nekih 3-5 jurjov penzije….ampak to je od 36-60.000eur leto denarnega toka….to je pa približno v rangu enega malce boljšega slikopleskarja….tako da v bistvu so vsi tisti, ki so stavili na državo in politiko v sloveniji pravzaprav siromaki….in to je precej nevarno, ker hitro pridemo do situacije, ko te znanstvenike hitro predramijo kleptomanski impulzi in pohlep po materialni lastnini….ker so pač siromaki s takšnimi in drugačnimi psihološko/karakternimi deficiti….rezultat tega je seveda zafurana država :) …. ter polno opic, ki mislijo, da premoženje/vrednost lahko natisneš iz zraka na list papirja…ter jo nato…preko evropskih skladov razpršiš med svoje interesne skupine…..tako se zgodi tržna distorzija in ljudje se, kot đankiji, navadijo na brezplačni heroin…ter na svoje dilerje…erm…politike

 • Lisjak

  Začetek konca te zblojene tvorbe!

 • Resnicaboli99

  Koncno smo se znebili benignega tumorja v eu

  • Ivan Ivanovič

   Govori v svojem imenu. Britanci so potegnili edino logično potezo, ko so ugotovili, da želi Bruselj odpraviti evropske narode prek ekscesnih ilegalnih migracij ter oblikovati unitarno anacionalno superdržavo, Združene države Evrope, v kateri bodo nacionalne države le še lokalne administrativne enote brez suverenosti. Če se bo sedanja fašiglobalistična politika Bruslja nadaljevala, bo EU razpadla, najmanj na vzhodne in zahodne članice, lahko pa se bo za exit iz EU odločil še kdo.

 • Resnicaboli99

  Pa nehajte ze zavajati…eu je britancem takoj po referendumu dala vse moznosti za iztop iz eu…problem je bil britanski parlament tako da za nedelovanje britanske vlade nimate kajkriviti eu ampak britanske politike

  Tako bedasto kriviti eu za to da vam ni potrebno priznati da je bil britanski parlament zadne dve leti dosti manj delujoc in enoten od evropskega

  Vem pa zakaj to vaso prepricanje tako rinete naprej
  1. Ker je za vse potrebno kriviti eu

  2.ker nocete priznati da za probleme eu ni kriva eu sama ampak nacionalne politike drzav ker noben zakon ne more biti sprejet brez potrdila nacionalnih politikov tam pa vsak vlece na svojein ni enotne politike

  3.ker ce priznate da ni temelj eu ampak nacionalna politika po tem izgubite enega glavnih argumentov nacionalistov proti eu

  • Ivan Ivanovič

   Tebe očitno boli resnica. Referendum za brexit je bil sprejet s pičlo večino. Opozicija v parlamentu je ves čas igrala na karto ponovitve referenduma. Najbrž je imela celo Theresa May figo v žepu in brexit ni bil njena “intimna opcija”. Poleg tega je bil status Severne Irske res problem… Na koncu so brexitaši z Johnsosnom na čelu slavili zmago. Vse je bilo legitimno in demokratično, za razliko od Bruslja, ki ga vodijo fašiglobalisti.
   Britanci so pokazali, da ima bruseljski fašiglobalizem in težnja po odpravi evropskih narodov prek spodbujanja ekscesnih ilegalnih migracij svoje meje. Tudi Poljaki, Čehi in Madžari in Slovaki že kažejo zobe Bruslju. In niso krivi višegrajci za to, temveč načrtna in zavestna raznarodovalna fašiglobalistična politika Bruslja. Fašiglobalisti sami sebi režejo vejo, na kateri sedijo – ali pa je njihov cilj kaos, nasilje in morda celo vojna v EU. Vsekakor se multikulturacija Evrope ne bo dobro končala. Načrten kulturocid in etnocid nad evropskim prebivalstvom ne vodi nikamor drugam kot v izginotje evropskih narodov in avtohtonih Evropejcev – vodi v genocid.

  • Novo Jutro

   Kaj pa za naraščajoči kriminal , za požiganje cerkev. za mnogokatera posilstva in umore. ki ji jih zganjajo tujerodna bitja tudi ni nič kriva EU !

 • sodnikisozločinci

  Ta dan bo postal praznik osvoboditve izpod jarma EU tiranije.

 • mare

  Britanci so se rešili ječe narodov.