fbpx

[Video] Zgodovinski trenutek: Britanci na koncu le ušli Evropski uniji

Vodje stranke Brexit Nigelu Farageu se ob odhodu Velike Britanije iz EU sladko smeji (foto: EPA)

Evropski parlament naj bi danes sprejel pogoje za odhod Združenega kraljestva iz Evropske unije. Pričakovati je, da bo glasovanje 751 poslancev o zadevi zgolj formalnosti, saj so sporazum že odobrili ključni parlamentarni odbori prejšnji teden.

Zgodovinski dogodek prvega izstopa iz Evropske unije bo v Evropskem parlamentu minli ob množici govorov in po pisanju BBC, celo glasbe. Glasovanje je na sporedu šele ob 17h.

Pričakovati je, da je glasovanje zgolj formalnost. Ključni parlamentarni odbori so namreč že prejšnji teden podpisali sporazum o odhodu Velike Britanije iz EU.

Nekater presrečni, drugi v solzah

Britanski evroposlanci te dni že pakirajo svoje stvari v Evropskem parlamentu. S petkom, 31. januarja 2020 se bo ob 23h iztekel njihov mandat. Nekateri med njimi se tega veselijo, spet drugi se še vedno s solzami v očeh niso pripravljeni soočiti z realnostjo.

Nad dejstvom, da je sage končno konec je navdušen evroposlanec stranke Brexit Jake Pugh. “Presrečni smo,” je povedal Pugh za BBC. “Najeli so nas, da bi bili odpuščeni.” Vodja Brexita Nigel Farage je bil v zadnjih dnevih nekoliko bolj spravljiv kot pa celoto svoje kariere v Evropskem parlamentu, ki se je začela leta 1999 in jo je označil za “neverjetno potovanje”.

https://twitter.com/DarrenPlymouth/status/1222474331504156672

Evroposlanec laburistov Richard Corbett je po drugi strani priznal, da je bilo v zadnjem času veliko solz, jeze in frustracij. Upa da bo še naprej lahko ohranjal tesne vezi z ostalimi nadstrankarskimi kolegi po Evropi.

Lekcija za EU, obstaja izhod

Sreda pa je tudi zadnji dan kar bodo britanski poslanci imeli svoja mesta v Evropskem parlamentu. Saga o Brexitu se tako bliža koncu, mi pa lahko rečemo, da so nam Britanci pokazali, da v EU ni mogoče samo vstopiti, temveč se navkljub vsem naporom v nasprotno smer, da najti tudi izhod.

Lekcija z Britanijo tako ostaja lekcija za EU, da bo v kolikor ne želi doživeti še kakega -exita morala razmisliti o svojem prihodnjem načinu delovanja.

Ivan Šokić