fbpx

[Video] Zlom na ruski televiziji: Absolutno nemogoče je premagati Ukrajino

(Foto: Zajem zaslona, twitter)

Ukrajina je v le nekaj dneh nazaj osvojila ozemlje, pred tem je za njegovo okupacijo veliko večja ruska vojska potrebovala nekaj mesecev. Morala ruskih vojakov na terenu je na psu. Vsak dan slišimo nove prestrežene klice obupanih ruskih vojakov, ki tarnajo, da so jih vojaki pustili na bojišču kot pse, zdaj pa bežijo nazaj proti meji z Rusko federacijo. Na drugi strani pa se razpoke kažejo tudi doma v Rusiji. Pred kratkim je z izjavo presenetil in šokiral Boris Nadeždin, bivši poslanec Putinove Enotne Rusije, zdaj pa TV komentator na ruskih javnih televizijah – nekakšen Putinov Marcel Štefančič Jr. 

V šokantnem govoru, ki je na spletu povzročil pravi vihar in zaradi katerega bi pred nekaj meseci bil najbrž aretiran, je zatrdil, da je Ukrajino nemogoče premagati.

Rekel je, da so “tisti ljudje, ki so predsednika Putina prepričali, da bo specialna operacija hitra in efektivna, da ne bodo targetirali civilnih ciljev, da bo prišla Nacionalna garda skupaj z Kadirovimi možmi takoj vzpostavit red, Rusiji s to vojno nastavili past.”

Gre za skoraj neverjetne besede, saj nekdanji visoki politik s tem meri neposredno na zloglasno obveščevalno službo FSB (v sovjetskih časih znano kot KGB), ki je Putinu dostavljala informacije, da si večina Ukrajincev želi biti pod rusko hegemonijo. Med vrsticami pove, da so znotraj FSB protidržavni elementi, ki so Putina speljali v to vojno namenoma, da mu nastavijo past.

Šokirani voditelj je Nadeždina vprašal, ali je prepričan, da ti ljudje sploh obstajajo. Suvereno je odgovoril, da seveda obstajajo in nadaljeval: “Predsednik Putin ni kar iz ljubega miru rekel, zakaj ne začnemo posebne operacije v Ukrajini. Nekdo mu je govoril, da se bodo Ukrajinci predali ali zbežali. Nekdo mu je to govoril. To so govorili tudi po televiziji.”

Sledil je najbolj šokantni del intervjuja, ko je Nadeždin obupan rekel: “Absolutno nemogoče je premagati Ukrajino z resorji, ki jih imamo, in s kolonialnimi metodami. Rusiji nasproti stoji mogočna vojska, ki ji ob strani stojijo najmočnejše države na svetu v ekonomskem in tehnološkem smislu, med drugim tudi EU.”

Voditelj ga je nato vprašal, ali predlaga mobilizacijo civilistov. Nadeždinov pa je nadaljeval: “Predlagam mirovne pogovore, ki bodo končali vojno in vrnili zadevo v politično sfero.”

Drugi komentator je odgovoril, da z nacističnim režimom in nacistom Zelenskim ne morejo steči mirovni pogovori, Nadeždinov pa mu je odgovoril: “Ali popolna mobilizacija ali pa gremo ven.”

V studiu je bil tudi trenutni predstavnik Dume Aleksander Kazakov, ki je Nadeždina opozoril, da ni dopustno govoriti o “kolonialni vojni”, saj gre za globalno vojno, Ukrajina pa je le majhen fragment te vojne.

Nadeždina njegove besede niso prestrašile in je dejal: “Upam, da ne pride do globalne vojne, če pa bo, pa bodo naše možnosti slabše od sovražnikove.”

Očitno smo prišli do prelomnega trenutka, ko se tudi na ruski nacionalni televiziji ugledni politični analitiki in politiki na glas pogovarjajo o tem, da je bila vojna napaka in da je Putinu nekdo od znotraj nastavil past. Gre za velik premik v ruski politiki. Če se politiki celo v javnosti tako eksplicitno izrazili svoje pomisleke in če se čez nekaj časa ne bodo spotaknili in padli s kakšne visoke stavbe, je to znak, da ima Putin znotraj države močne in nedotakljive nasprotnike. Vse kaže na to, saj je takšnih glasov vedno več in so pogumnejši. Sam Nadeždin je po nastopu za zahodne medije povedal, da se ne boji aretacije. Očitno se znotraj same Ruske federacije oblikuje frakcija disidentov, ki so nezadovoljni s potekom vojne in se bodo kmalu politično in še kako drugače zoprstavili trdi liniji KGB-jevskih operativcev, kot so Šojgu, Gerasimov in Narišnikov.

Andrej Žitnik