Ukrajina prišla na plano s pogoji za povojno varnost – zavzema se tudi za polnopravno članstvo v Natu

Datum:

V torek je ukrajinska vlada predstavila varnostna jamstva in pogoje za zagotovitev povojne varnosti države. Načrt predvideva potrebno opremo in usposabljanje ukrajinskih oboroženih sil za obrambne namene države v prihodnje, podana pa je tudi zahteva za polnopravno članstvo v političnem in vojaškem zavezništvu Natu.

                   

Evropske države vključno z ZDA, Turčijo, Kanado in Avstralijo morajo pomagati pri zagotovitvi varnosti, Ukrajina pa si bo še naprej vestno prizadevala za vstop v Nato. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sta  načrt v Kijevu predstavila vodja urada ukrajinskega predsednika Andrij Jermak in nekdanji generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen.

Na samem začetku vojne je bilo rečeno, da si Kijev ne bo prizadeval za izpolnitev cilja – vstopa v Nato – v zameno za ustavitev oboroženega spopada. Sedaj, ko je ruska oblast že večkrat pokazala svoje prave barve, pa ukrajinsko vodstvo zanima zgolj še polnopravno članstvo v političnem in vojaškem zavezništvu.

Prizor iz Kijeva na začetku vojne. (Foto: STA)

Nekdanji ruski predsednik se je odzval z grožnjo
Na navedbe Kijeva se je po Telegramu odzval eden najtesnejših zagovornikov ruskega predsednika Vladimirja Putina in ruske vojne v Ukrajini, ki jo v Kremlju označujejo kot “posebno vojaško operacijo”, Dmitrij Medvedjev, ki je opozoril, da lahko to privede do začetka tretje svetovne vojne.

Ruska stran se namreč zaveda, da če Ukrajina postane članica, to pomeni, da bodo ostale članice v skladu s 5. členom Severnoatlanstke pogodbe v primeru napada nanjo stopile Ukrajini v bran. “Če Nato upa, da bo na ta način oslabil Rusijo, bo videl, kako “zemlja gori in se cement tali”,” je po poročanju STA zagrozil  Medvedjev.

Ukrajinske sile so po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega v septembru osvobodile približno 8 tisoč kvadratnih kilometrov ozemlja. Prvič po začetka ruske agresije na Ukrajino se je zgodilo, da so na ruski strani priznali poraz. Umik iz Harkova so sicer pojasnili kot gesto dobre volje, ker naj bi osrednji cilj predstavljala “osvoboditev” Doneškega bazena.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Čigav novi obraz bo Peter Gregorčič?

"Ponudil jim je, da bi s svojo ekipo prevzel...

Proruski Kučanovi “mirovniki” pri Urški Klakočar Zupančič

Časnik Delo poroča o "skrivnem sestanku" Kučanovih šestih mirovnikov...

Kučanova zadrega s Čeferinom, ki ga ni tu

Revizija nakupa razpadajoče stavbe na Litijski v Ljubljani, v...

Golob pravi, da bo nakup Patrijinih oklepnikov strokovna odločitev, na Boxerje je očitno že pozabil

"Spomnimo, strokovnjaki so jih rotili, naj ne razveljavijo pogodbe...