fbpx

[VIDEO] Zlorabljene s strani podjetij H&M, Pepsi in Nike: Muslimanke so ogorčene nad “visoko modo” hidžabov

Foto: youtube

Vedno več blagovnih znamk in multinacionalnih podjetij se trudi, da bi ženskam, ki nosijo islamsko naglavno ruto, predstavilo nove modne smernice, tako rekoč “moderne” hidžabe, ostalim, ne-muslimankam, pa  z reklamami približali svet islamskim misterijev. Vendar pa muslimanke s tem trendom niso zadovoljne.

Dolce in Gabbana, H&M, Pepsi, Nike … To je le nekaj velikih blagovnih znamk, ki v svojih oglaševalskih akcijah uporabljajo ženske, ki nosijo hidžab. Prav hidžabi so že dolgo sporna tema pogovorov; o tem, kaj ta del oblačila predstavlja, pa še posebej radi razpravljajo feministke, verski konservativci in sekularisti. Sedaj so se oglasile tudi uporabnice tega  muslimanke, ki se sprašujejo, kaj je sploh namen takšnih podob v oglaševalskih kampanjah.

Tasbeeh Harwees je novinarka, ki je pred kratkim v spletnem mediju Good objavila zapis o Pepsiju in manekenki Kendall Jenner, ki je v videu glavna zvezda. Oglas je sporen zaradi domnevnega trivializiranja uličnih protestov, muslimanke pa vidijo v njem tudi sporen lik muslimanke, ki nosi naglavno ruto in v oglasu nastopa v vlogi fotografinje.

Oglas si lahko ogledate tukaj:

Harweesova je prepričana: “Podjetje, ki je vredno multimilijard dolarjev, je uporabilo podobo muslimanke, da bi slikalo podobo naprednosti, ni pa nujno, da jo te ženske živijo.”

Poslužujejo se koncepta “Ramadan kolekcije”
Vsekakor Pepsi ni edino podjetje, ki v ospredje postavlja ženske, ki nosijo hidžab. Nike je pred kratkim napovedal celo novo oblikovan športni hidžab, ki bo v trgovine prišel leta 2018. Prvi muslimanski model v hidžabu pa je uporabilo podjetje H&M, medtem ko ostala podjetja uporabljajo ženske s hidžabom na glavi v konceptu “Ramadan kolekcije”, da bi v “svetem” mesecu pritegnili muslimanske kupce.

“Podobe muslimank svoji potrošniški bazi sporočajo, da so ta podjetja ‘napredna’ in ‘sodobna’,” pravi Harweesova. Vse večja priljubljenost tako imenovanih hidžabi modnih blogerjev in make-up stilistk je namenjena predvsem ženskam, ki nosijo hidžab, so pa tudi predmet številnih razprav. Z njimi sicer dosežejo milijonske oglede, vendar pa so muslimanke s tem podvržene vse večjim pritiskom, češ da imajo “moden” hidžab, ki naj ga nadenejo na glavo. Po drugi strani pa se tiste, ki se za hidžab odločijo same, počutijo ogrožene zaradi komercializacije, saj naj bi bil za njih hidžab nekaj svetega, piše Jihad Watch.

Nova urednica spletne strani Another Lenz Khadija Ahmed je napisala osebno izpoved o tem, kako je dve leti nosila hidžab, potem pa je sprejela odločitev, da ga sname. Priznala je, da čuti sedaj svojevrsten pritisk, ko vidi slike zakritih žensk v reklamah in na socialnih medijih. “Ne počutim se, kot da nam blagovne znamke delajo uslugo, saj ne potrebujemo soglasja mainstream podjetij za odobritev naše identitete.”

Kako so feministke pozabile na milijone žensk, ki so prisiljene nositi hidžab
Potem pa so tukaj še feministke, ki želijo razpravljati o manjšinskih muslimanih na Zahodu, “vendar pa so povsem pozabile na milijone žensk v muslimanskih državah, ki so prisiljene nositi hidžab,” pravi iranska aktivistka Masih Alinejad. “Če želite govoriti o hidžabu kot feministka, potem morate najprej razmišljati o teh dekletih in ženskah, ki so prisiljene, da ga nosijo.”

Marjanca Scheicher