fbpx

Viktor Orban ob sprejetju proračuna in sklada za obnovo: na evropskem vrhu je zmagala zdrava pamet!

Madžarski predsednik vlade Viktor Orban na vrhu EU. (Foto: epa)

Potem ko je bil na vrhu Evropske unije v Bruslju sklenjen dogovor o proračunu EU in skladu za obnovo, je madžarski predsednik vlade Viktor Orbán sporočil, da je “prevladala zdrava pamet, in da so zaščitili madžarski denar.”

Na vrhu Evropske unije v Bruslju je bil končno sklenjen dogovor, ki se nanaša na prihodnji evropski proračun EU ter na sklad za obnovo. Madžarski predsednik vlade Viktor Orban je to potezo pozdravil, rekoč da je “prevladala zdrava pamet, in da so zaščitili madžarski denar”. Vrh je potekal v četrtek zvečer. Orban je sporočilo za javnost posredoval preko videoposnetka na Facebooku, poroča abouthungary.

Madžarski državnik pa je ob tem še sporočil, da je bil za madžarsko delegacijo to poslednji krog pogajanj ter pristavil, da je vsak igral to “igro” s svojo zadnjo karto, a je bil k sreči le sklenjen tako želeni dogovor. Kot je še poudaril so zmagali, ker v težkih časih epidemije in gospodarske krize, ni časa za ideološke ali politične razprave, ki bi nas ovirale pri ukrepanju. Zanj je ključno to, da je bila ohranjena evropska enotnost. Kljub vsemu so bili še vedno v igri predlogi, ki ne uživajo naklonjenosti, tako s strani Madžarske kot tudi številnih drugih članic EU.

Madžarski premier Viktor Orban na vrhu EU v Bruslju. (Foto: epa)

Takšni predlogi so se sklicevali na migracijske in protidružinske ukrepe “načrtovanih s strani Bruslja”. Kot je še zatrdil, se bodo v prihodnje spori zagotovo nadaljevali, vendar pa so bile tokrat dosežene pomembne stvari. Kot je dejal, je Madžarski uspelo preprečiti, da bi zaobšli temeljno evropsko pogodbo in da bi bile Madžarom vsiljene odločitve, ki jih ne sprejemajo. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel, pa je preko Twitterja sporočil, da so na vrhu dosegli dogovor o večletnem proračunu EU in skladu za oživitev gospodarstva. 

Madžarska in Poljska z vetom odločno v bran nacionalni suverenosti 

Kot je že znano, sta članici EU, Madžarska in Poljska, ki ju vodijo konzervativci in tradicionalisti, čemur osrednji mediji slabšalno rečejo “populisti”, nedavno podali veto zoper sprejetje sedemletnega proračuna, saj ta po njunem mnenju vsebuje napad na nacionalno suverenost.

Domen Mezeg