fbpx

Vincent Lambert ponovno obsojen na smrt z izstradanjem – dr. Strehovec, dr. Preskar in kardinal Sgreccia odločno v bran življenju!

Vincent Lambert (Foto: epa)

Kot kristjani takšno ravnanje s hudo bolnim Vincentom Lambertom odločno obsojamo in se z njim ne strinjamo. Vsak bolnik potrebuje pomoč in nego, kot tudi pravno zaščito pred vsemi posegi zoper njegovo dostojanstvo in pravico do življenja. Pričakujemo, da bo francoska vlada še enkrat premislila svojo odločitev in preprečila uvajanje srhljive prakse, da bodo zdravstvene ustanove bolnikom prekinile dostop do hrane in vode ter na ta način zmanjševale svoje finančne izdatke,” je medijem ob majski napovedi, da bodo Vincenta Lamberta izstradali do smrti, povedal moralni teolog dr. Tadej Strehovec. Višje sodišče v Franciji se je v soboto namreč ponovno izreklo, da je Vincenta Lamberta dovoljeno umoriti na način, da se ga izstrada in izžeja do smrti.

Evropsko sodišče za človekove pravice je pred leti 42-letnemu Vincentu Lambertu iz Francije v odločbi Vincent Lambert proti Franciji priznalo pravno subjektiviteto, čeprav je ta zaradi prometne nesreče že 11 let v stanju zmanjšane zavesti. Maja letos je sodišče že odločilo o tem, da lahko Vincenta zdravniki izstradajo do smrti, to soboto pa je najvišje francosko sodišče Lambertovo smrt z odtegnitvijo hrane in vode potrdilo. To pomeni, da bodo Lamberta ponovno poskušali izžejati in izstradati do smrti.

Samo po sebi je protislovno in proti naravi, da skušajo zagovorniki kulture smrti in odmetavanja, kot pravi papež Frančišek, Lamberta, ki sprejema hrano in se veseli človeške družbe, zdaj dobesedno izstradati in izžejati do smrti.

Podobno meni tudi zdravnik, dr. Aljoša Preskar, ki opozarja, da je trpljenje sestavni del življenja. “Z nekim trpljenjem, ki ga človek živi, je zgled za vse druge ljudi, kako živeti. Se pravi: ne moremo vreči puške v koruzo tudi pri resni bolečini, travmi ali bolezni. Vse to spada v naše življenje. Življenje ni v naši domeni: ne moremo ga prekiniti na noben način,” je poročal Radio Ognjišče.

Foto: STA

Kardinal Sgreccia v primeru Lamberta in Garda opozoril na odvzeto pravico do naravne smrti
Kardinal Elio Sgreccia je leta 2017 ob podobnem primeru, ko je šlo za odtegnitev hrane dečku Charlieju Gardu, najprej izpostavil, “da je bila Chrisu in Connie Gard odvzeta in preprečena pravica, da bi videla otroka umreti v svojih rokah, da bi ga videla umreti naravne smrti“. Podobno želi sedaj francosko sodišče odvzeti pravico do hrane in vode Vincentu Lambertu, čemur pa njegovi sorodniki odločno nasprotujejo.

O naravni smrti pa kardinal Sgreccia pove, da se zgodi takrat, “ko organizem ni več zmožen sprejeti hrane in pijače ali druge vrste umetne hrane in tekočine“. Samo takrat, ko telo več ne zmore zaužiti ničesar, se umetni dotoki odstranijo. Za Vincenta Lamberta pa vemo, da nima težav s sprejemanjem hrane. Njegovo stanje je stabilno, telo hrane ne zavrača, ostaja pa v stanju zmanjšane zavesti, ki je posledica prometne nesreče. Si predstavljate, da vam po prometni nesreči ali bolezni neko sodišče v času, ko imamo vsi polna usta raznih pravic, odreče najbolj temeljno pravico do življenja in vas obsodi na smrt z izstradanjem? Kljub temu, da je sodišče pred leti odločilo, da Vincent Lambert ni na smrt bolan? Evtanazijo, ki podobno kot končevanje nerojenih življenj spada med “pridobitve” kulture smrti, je treba odločno zavrniti.

Franci Donko