fbpx

Višegrajci bodo Italijanom pomagali financirati libijsko obalno stražo

Italijanski notranji minister Salvini in madžarski državni sekretar za zadeve EU Takacs (vir: twitter)

Višegrajska skupina bo namenila 35 milijonov evrov za krepitev libijske obalne straže z namenom, da bi zaustavili ilegalne migracije v Evropo, je najavil madžarski državni sekretar.

Madžarski državni sekretar za zadeve EU Szabolcs Takacs se je v Rimu srečal z italijanskim notranjim ministrom Matteom Salvinijem, kjer je po poročanju Voice of Europe izrazil solidarnost z Italijo in povedal, da Višegrajska skupina podpira Rim v njegovem boju proti ilegalnim migrantom.

“Delimo pogled italijanske vlade, da morajo ilegalni migranti na poti v Evropo biti ustavljeni na afriški obali,” je povedal Takacs. Italija je do sedaj finančno podpirala libijsko obalno stražo z namenom krepitve boja proti tihotapcem, zdaj pa se Italiji namerava priključiti tudi Višegrajska skupina. Za ta namen so Višegrajci pripravljeni vložiti 35 milijonov evrov.

Ilegalne migracije se lahko ustavi
S prepovedjo ladij, ki so prevažale migrante, je Italija pokazala, da se lahko pomorske ilegalne migracije ustavi. Ob tem je Takacs dodal, da je Salvinijeva migracijska politika lep primer, kako se z ilegalno migracijo ni potrebno sprijazniti ali pa jo zgolj blažiti. Če se resno pristopi k zadevi, se jo lahko ustavi. “Strinjamo se, da če ustavimo ilegalno migracijo izven Evrope, ni potrebe po internih debatah v Evropi,” je povedal Takacs.

Ivan Šokić