Višegrajska četverica: Madžarska bo demografsko sliko popravila z večjo rodnostjo, nikakor pa ne z uvozom migrantov

Slovaški premier Robert Fico, madžarski premier Viktor Orban in češki premier Andrej Babis (Foto. epa)

Madžarska je odločena, da svoje demografske težave reši z večjo rodnostjo, ne pa z uvozom migrantov. Želi okrepiti družine, ne pa spodbujati  in organizirati različne migracije. Slednje je vodja parlamentarnega odbora za socialno varstvo v četrtek, 21. decembra, povedal na srečanju parlamentarnega odbora za družinsko politiko. Višegrajska četverica se sooča z demografskimi težavami, zato je enotna v prepričanju, da je treba nekaj spremeniti – a zagotovo ne s priseljevanjem migrantom.

Po besedah Gabrielle Selmeczi, ki je govorila v imenu vladajoče madžarske politične stranke Fidesz, mora vsaka država, ki se sooča z demografskimi izzivi, individualno najti rešitve teh problemov. Sprejemljivo je, če druge države skušajo svoj demografski upad povečati s številnimi migranti, ki se priseljujejo k njim, a Madžarska tega niti po naključju ne bo storila. Ni ji treba uporabiti takšne metode, saj se lahko pohvali z uspešno družinsko politiko, ki jo podpira družba, je dejala. Ob tem je poudarila, da je premier Viktor Orban leto 2018 razglasil za družinsko leto in da pripravljajo dodatne ukrepe, s katerimi bi povečali rodnost in ljudi spodbudili, da se odločajo za več otrok. Prav tako bodo stremeli k sklepanju zakonskih zvez med žensko in moškim, saj so edini element družbe, ki predstavlja temelj za trajno prihodnost.

Namestnik državnega sekretarja za družinsko in demografsko politiko Attila Beneda je dejal, da imajo države Višegrajske skupine zrelejši in pametnejši pristop (v primerjavi z drugimi evropskimi državami) k pomembnim vprašanjem, kot so družinska politika, demografska slika in migracije, s katerimi se sooča Evropa. Dodal je, da so jim izkušnje iz zadnjh šestdesetih let pri tem veliko pripomogle.

V zadnjih sedmih letih je Madžarski uspelo stopnjo rodnosti v državi povečati za kar 20 odstotkov, in sicer na 1,49 odstotka. Beneda pravi, da jo želijo do leta 2030 povečati na 2,1 odstotka. Madžarska 4,8 odstotka svojega BDP namenja za pomoč družinam v stiski, katerim izmed vseh evropskih držav nameni največ.

“Bruselj vodi politiko, ki ni preveč prijazna družini”
Po seji so sestavili skupni zaključni dokument, v katerem so navedli ključne točke sporazuma o potrebi po okrepitvi družinske politike v EU. “Bruselj vodi politiko, ki ni preveč prijazna družini,” je med predstavitvijo dokumenta dejala Selmeczijeva in dodala, da so delegati na konferenci poudarili dejstvo, da družina temelji na razmerju med moškim in žensko, saj je tako zapisano tudi v madžarski ustavi. Na podlagi tega zavračajo tudi vse “programe spremembe spola“. Potrdila je, da so se vsi prisotni strinjali, da “obstajajo samo biološki spoli” in zavrnili zamisel o “družbenih spolih“.

Na seji so razpravljali, kako so se Madžarska, Češka Republika, Poljska in Slovaška odzvale na njihovo zniževanje rodnosti. Strinjali so se, da demografska situacija v nobeni izmed štirih držav ni dobra in da je treba nekaj ukreniti. Vse višegrajske države menijo, da je njihova dolžnost v Bruslju poudariti, da je treba družinsko politiko v Evropi okrepiti in v tej smeri voditi evropsko zakonodajo.

Anja Lepej