fbpx

Višegrajska zveza držav praznuje 30 let obstoja, začetki sodelovanja pa segajo že v 14. stoletje

Foto: epa

Predsedstvo držav Višegrajske četverice sporoča, da zveza njihovih srednjeevropskih držav praznuje 30 let obstoja. Kot ob tem priznavajo so skupaj veliko dosegli, predvsem pa med štirimi evropskimi narodi stkali tesne prijateljske vezi. 

Višegrajska skupina praznuje svojih 30 let. To je dolga pot, na kateri so članice te zveze uspešno vstopile v zvezo Nato in Evropsko unijo, predvsem pa je pomembno to, da so med seboj ustvarile tesne prijateljske vezi sodelovanja. Začetki tovrstnega sodelovanja sicer segajo že v 14. stoletje, v sodobni obliki pa se je pričelo snovati v 70. letih preteklega stoletja, in sicer preko srečanj med antikomunističnimi desidenti. Posledično je njihova vizija svobode kmalu postala resničnost.

Skupina si je v svojih začetkih prizadevala za svojo vrnitev v Evropo. 15. 2. 1991 je bila tako podpisana t. i. Višegrajska deklaracija. V naslednjem desetletju so se pridružili zvezi Nato, da bi tako okrepili svojo varnost. Kmalu zatem pa so resničnost postale sanje številnih rodov – zgodila se je dolgo časa tako pričakovana pridružitev Evropski uniji. Vse odtlej so si s skupnimi močmi še bolj prizadevali za uresničevanje skupnih interesov držav srednje Evrope.

https://twitter.com/V4_PRES/status/1361223726172303366?s=20

Danes pa delijo svoje izkušnje Vzhodnim partnerstvom in državami Zahodnega Balkana, da bi jim tako pomagali pri njihovih evropskih prizadevanjih. Višegrajska skupnost pa se ne nanaša zgolj na področje politike, marveč tudi na Mednarodni višegrajski finančni sklad, ki je od leta 2000 finančno pomagal pri skoraj šest tisočih projektih iz 39 držav. Upravičenci do nepovratnih sredstev in štipendij iz sklada vključuje študente, umetnike, oblikovalce, kulturne promotorje in znanstvenike. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili vsem svojim partnerjem. V tem letu skupini sicer predseduje Poljska.

Domen Mezeg