fbpx

Višek sprenevedanja: Tajkun Soros pravi, da bo EU razpadla, ker so elite ukradle demokracijo

Foto: epa

Tajkun George Soros kot nekakšen jasnovidec opozarja Evropo, da bi lahko v letu 2017 propadla, saj naj bi volivci spregledali, da so vodilne politične stranke in elite ukradle njihovo demokracijo. Smešno, saj je tudi on del te elite, poleg tega pa je pomembno vplival, da so se odprle glavne poti za ilegalne migrante, in ogrozil Evropo.

86-letni Soros je dejal, da je Bruselj na robu propada in da lahko celo pade pod vpliv Vladimirja Putina. To je zapisal v svojem blogu, kjer je tudi opozoril: “Odprte družbe so v krizi, različne oblike zaprtih družb – od fašističnih diktatur do mafijskih držav – pa so v porastu.” Ob tem se sprašuje, kako se je lahko to zgodilo. Kot edino razlago navaja, da “izvoljeni voditelji niso upravičili pričakovanj in želja volivcev ter da ta neuspeh vodi volivce, da postajajo razočarani nad prevladujočimi različicami demokracije in kapitalizma.” Za konec te misli pa še doda: “Čisto preprosto, veliko ljudi meni, da so elite ukradle demokracijo.”

V zapisu Soros pravi, da sta za zgoraj zapisano delno kriva tudi porast nereguliranih finančnih trgov ter nezmožnost vlad, da bi (raz)delile bogastvo. Zanimivo, da to izreče nekdo, ki svoje bogastvo dobesedno kopiči – Soros naj bi bil namreč ‘težak’ kar 24,9 milijarde ameriških dolarjev. Ob tem pa je še zapisal, da je prav to nerazporejanje bogastva glavni vir nezadovoljstva, ki ga nasprotniki demokracije izkoriščajo.

Samooklicani ‘navdušeni podpornik’ Evropske unije pa se je v svojem zapisu obregnil tudi ob leto 2008 in začetek recesije, kjer kot glavnega krivca obtožuje Nemčijo, ki po njegovem mnenju deluje v skladu z ‘lastnimi ozkimi interesi’ na škodo drugih. Ob tem poimensko krivi Angelo Merkel, ker ni sprejela vseevropske perspektive po finančnem zlomu in vztraja pri tem, da mora vsaka država članica skrbeti za lastne institucije. Pravi, da je bil prav to začetek razpada EU in prav tako evrskega območja, ki postaja vse bolj disfunkcionalno.

Express še poroča, da je Soros v svojem zapisu bolj kot glede prihodnosti ZDA zaskrbljen glede prihodnosti EU, ki  bi lahko po njegovem mišljenju padla pod vpliv Vladimirja Putina. Dodal je še, da je ‘EU na robu razpada’ in da bo verjetno sledil podoben scenarij, kot se je zgodil po razpadu Sovjetske zveze.

Marjanca Scheicher