Vodilni ameriški imunolog Fauci napoveduje učinkovito cepivo proti covid-19 že novembra ali decembra

Dr. Anthony Fauci je prvi obraz med strokovnjaki v ZDA, ki se borijo za zajezitev virusa covid-19. (Foto: epa)

Dr. Anthony Fauci, vodilni ameriški strokovnjak na področju infekcijskih bolezni, je na okrogli mizi o pandemiji, ki jo je v sredo organiziral Kongresni hispanski poslanski klub dejal, da je pripravljen staviti, da bo novembra ali decembra odkrita varna in učinkovita vakcina proti koronavirusu. 

Devetinsedemdesetletni Anthony Fauci, ki je “obraz” skupine za boj proti pandemiji koronavirusa je dejal, da njegovo predvidevanje izhaja iz poročil o tem, kako daleč so dognanja raziskovalnih skupin, ki iščejo učinkovito zdravilo. Povedal je, da sta dve tretjini predvidenih poskusov že v polnem teku, ostali pa tik pred začetkom ali v začetni fazi.

Prepričan je tudi, da bi se rezultati pokazali celo prej, kot je napovedal, vendar bo preteklo še nekaj časa, da bodo rezultati dokončno analizirani in obdelani. Rezultate zato pričakuje v novembru ali decembru.  Dejal je tudi, da naj, dokler varno cepivo ne bo dostopno, ljudje še naprej ravnajo samozaščitno, se pravi, nosijo maske, vzdržujejo medsebojno razdaljo in se izogibajo gneči.

Foto: epa

Sara Kovač