fbpx

Svetovalec Bele hiše za področje covid-19 Fauci izrazil dvom o učinkovitosti ruskega cepiva

Dr. Anthony Fauci je prvi obraz med strokovnjaki v ZDA, ki se borijo za zajezitev virusa covid-19. (Foto: epa)

Vodilni ameriški strokovnjak na področju nalezljivih bolezni Anthony Fauci je izrazil dvom, da je Rusija razvila učinkovito cepivo proti covid-19. Rusko cepivo namreč testirajo tudi v ZDA, testirajo pa tudi cepivo, ki ga je razvilo ameriško podjetje Moderna. Fauci sicer je optimističen, saj pravi, da bi bilo cepivo za splošno uporabo lahko na voljo konec tega ali začetek naslednjega leta. Predsednik Donald Trump pa si želi, da bi bilo cepivo na voljo že v času predsedniških volitev.

“Upam, da bo Rusom uspelo dokazati, da je dejansko cepivo varno in učinkovito,” je dejal Anthony Fauci, direktor Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni – NIAID, med dogodkom, ki ga je v torek organiziral National Geographic. “Resno dvomim, da jim je to dejansko uspelo,” je še povedal.

“Torej, če bi želeli izkoristiti priložnost, da bi škodovali veliko ljudem ali jim dali nekaj, kar ne deluje, bi lahko začeli s tem že naslednji teden, če bi to želeli,” je še obrazložil Fauci, ki se je nanašal na preizkus cepiva v ZDA. “Ampak to ne deluje tako,” je še dodal. Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek zatrdil, da je njegova država registrirala prvo cepivo proti novemu koronavirusu na svetu. Kljub kritikam in pomanjkljivim informacijam v javnosti, je Putin zatrdil, da je Kremelj cepivo odobril za široko uporabo, medtem ko stroka še vedno izraža dvom.

V nasprotju s Putinovimi trditvami, da je cepivo varno, pa je Kiril Dmitrijev, vodja ruskega sklada za neposredne naložbe, ki cepivo financira, ugotovil, da mora še vedno očistiti zadnji del trifaznega kliničnega preskušanja. Putin ima izvršno pristojnost, da distribucija cepiva postane zakonita, ne glede na njegov napredek v postopku kliničnega preskušanja. Končno preizkušnje ruskega cepiva, ki ga je razvil Raziskovalni inštitut za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja v Moskvi, so po poročanju začeli 12. avgusta tudi v večih držav Latinske Amerike, Bližnjega vzhoda in Azije.

Gamaleja še ni objavila rezultatov raziskav na ljudeh, ki običajno vključujejo tri faze za preverjanje njegove varnosti, učinkovitosti in pravilnega odmerjanja doze. Inštitut prav tako ni objavil nobenih predkliničnih raziskav, ki bi vključevalo živalske modele ali poskuse s celicami, ki so bile vzgojene v petrijevkah.

Testiranje ruskega cepiva tudi v ZDA
V ZDA je približno deset kandidatov za cepivo, med njimi je pet ali šest takšnih, ki jih je podprla administracija predsednika Trumpa. V naslednjih mesecih lahko pričakujemo zaključne dele trifaznega kliničnega preizkušanja, je povedal Fauci konec prejšnjega meseca. Poleg ruskega cepiva pa v ZDA testirajo cepivo, ki ga je razvilo ameriško biotehniško podjetje Moderna v sodelovanju z ameriškim Nacionalnim inštitutom za zdravje, ki je prav tako v postopku trifaznega preizkušanja. Predsednik Trump je napovedal 1,5 milijarde dolarjev vredno pogodbo s podjetjem Moderna, ki bi za takšen znesek naredili 100 milijonov odmerkov potencialnega cepiva.

Foto: epa

Svetovna zdravstvena organizacija in organizacija Združenih narodov spremljata razvoj skoraj 170 cepiv proti koronavirusu po vsem svetu. Skoraj 30 od teh cepiv je že v kliničnih preskušanjih, je razkrila ameriška agencija. Konec julija je Fauci povedal, da lahko kmalu pričakujejo cepivo zoper koronavirus. “Ne moremo vam zagotoviti, da boste dobili varno in učinkovito cepivo,” je priznal, vendar je še dodal: “Menimo, da smo previdno optimistični, da bomo ponudili cepivo do konca tega leta ali najkasneje takrat, ko bomo vstopili v leto 2021.” Predsednik Trump pa celo upa, da bo cepivo razvito že do predsedniških volitev 3. novembra.

Sara Kovač