fbpx

Vodilni ameriški epidemiolog Fauci: Če bi se dezinformacije, kot smo jim priča danes, širile v preteklosti, bi še danes imeli črne koze in otroško paralizo!

Anthony Fauci (Foto: epa)

Glavni svetovalec Bele hiše v boju proti epidemiji novega koronavirusa Anthony Fauci je poudaril, da če bi se ameriška vlada v času, ko so divjale črne koze in otroška paraliza, soočala s takšnim širjenjem dezinformacij okrog cepiv, jim teh še danes ne bi uspelo izkoreniniti. 

Medtem ko ameriški predsednik Joe Biden s prstom kaže na Facebook kot glavnega krivca za premajhno cepljenje v ZDA, Anthony Fauci krivdo vali na konservativne novičarske medije.

V odgovoru na vprašanje CNN-ovega novinarja Jima Acoste, ali bi izjemno priljubljena oddaja Tuckerja Carlsona na Fox News preprečila izkoreninjenje nevarnih bolezni v ZDA, če bi se to dogajalo že pred desetletji, je Fauci v znak odobravanja poudaril: “Ali menite, da bi lahko izkoreninili otroško paralizo ali premagali ošpice, če bi Fox News ponoči zvečer ljudi opozarjal na te težave s cepivi, ki so nesmisel?”

New York Times s poročanjem ustvarjal nezaupanje v cepivo
ZDA so zadnji izbruh črnih koz zabeležile davnega leta 1949, od leta 1972 pa cepiva ne uporabljajo več pogosto. Zadnji divji primer po vsem svetu je bil leta 1977. Kmalu po 11. septembru je predsednik George W. Bush ukazal cepljenje proti črnim kozam za 500 tisoč ameriških vojakov v ogroženih delih sveta in zdravstvene delavce. Vendar so takrat obstajali pomisleki glede možnih smrtno nevarnih stranskih učinkov cepiva, saj je New York Times poročal, da je bila “odločitev predsednika Busha težka, glede na verjetnost, da bodo nekateri ljudje zaradi stranskih učinkov cepiva umrli”.

Foto: epa

Glede na vzorčno študijo iz leta 2003, objavljeno v New England Journal of Medicine, bi bilo ob 60 odstotkih cepljenega prebivalstva ZDA, okoli 482 smrtnih primerov na nacionalni ravni.

V ZDA od leta 1979 nimajo otroške paralize, Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) “uspešen program cepljenja” priznava dvema cepivoma, uvedenima sredi 50. in v začetku 60. let, za izkoreninjenje bolezni v ZDA. Po vsem svetu so primeri otroške paralize dramatično strmi od poznih osemdesetih let, Svetovna zdravstvena organizacija pa je leta 2017 poročala le o 22 primerih. Čeprav je otroška paraliza skoraj izkoreninjena, razen v Afganistanu in Pakistanu, kjer ostaja epidemična, je bila učinkovitost kampanje cepljenja postavljena pod vprašajem v luči poročila WHO-ja iz leta 2019, v katerem so izrazili zaskrbljenost, da je bilo več primerov otroške paralize pripisanih poceni peroralnemu cepivu kot pa divjemu virusu.

Nina Žoher