fbpx

Prvi epidemiolog ZDA pozval k cepljenju učiteljev pred novim šolskim letom, ukrep podpirajo tudi sindikati!

Direktor nacionalnega inštituta za zdravje ZDA Francis Collins (Foto: epa)

V Združenih državah Amerike so zdravstvene oblasti zaskrbljene zaradi vrnitve otrok v šole ob začetku šolskega leta. Direktor Nacionalnega inštituta za zdravje ZDA (NIH) Francis Collins je v nedeljo pozval Američane, naj se nehajo prepirati okrog virusa, ki zahteva smrtne žrtve, in naj raje delajo vse, kar lahko, da rešijo življenja. To pomeni nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, predvsem pa cepljenje proti covidu-19. Sprva so se učiteljski sindikati upirali zahtevi po obveznem cepljenju učiteljev, a so slednji po objavljenem številu hospitaliziranih otrok spremenili svoje mnenje in poskušajo prepričati učitelje k odgovornemu ravnanju.

Direktor ameriškega inštituta za zdravje Francis Collins je v nedeljo v izjavi pojasnil zaskrbljenost zaradi vse večjega obolevanja otrok s covid-19. Slednji je javnost pozval o pomenu zaščitnih ukrepov, potem, ko se eden izmed sindikatov učiteljev zoperstavil obveznemu cepljenju učiteljev v šolah.

Po poročanju Guardiana še vedno ostaja 90 milijonov Američanov necepljenih, pri čemer cepljenje za mlajše od 12 let še ni dovoljeno. “Doslej je hospitaliziranih največ otrok v zgodovini pandemije. Trenutno se zaradi covida-19 v bolnišnici zdravi 1450 otrok,” je pojasnil Collins v intervjuju. Collins je tudi priznal, da so podatki o otroških okužbah nepopolni, vendar je dejal, da je “od pediatrov slišal, da jih skrbi, da so tokrat otroci, ki so v bolnišnici, številčnejši in huje bolni”.

Slika je simbolična. (Foto: EPA)

Collins se je tudi odzval na podatke o številu novih okužb, ki se je v povprečju dvignilo na sto tisoč, kar je Američane vrnilo na stanje, s katerim so se soočali pozimi. Zdravstvene oblasti so ob tem opozorile pred kaotično situacijo že pred samim začetkom novega šolskega leta. Pri tem je Collins starše šolobveznih otrok pozval k nošenju mask.

Želijo si preprečiti šolanje na daljavo
“To ni politična izjava ali napad na svoboščine. To je zdravstveni nasvet, ki rešuje življenja. Delitev okrog virusa, ki pobija ljudi, res ne potrebujemo,” je na televiziji ABC dejal Collins. V ZDA se je doslej po zabeleženih podatkih s koronavirusom okužilo že prek 36 milijonov ljudi, umrlo pa jih je prek 633 tisoč. Slednji je prepričan, da se lahko v nasprotnem primeru ponovno pojavijo izbruhi okužb do te mere, da se bodo morali otroci ponovno učiti na daljavo, kar želijo preprečiti. Med drugim je opozoril, da lahko učenje na daljavo izjemno slabo vpliva na razvoj otrok, prepričan je, da bi lahko maske pomagale pri ohranjanju odprtih šol.

Tudi sindikati so podprli cepljenje
Predsednica Ameriške zveze učiteljev Randi Weingarten je šla še korak dlje in pozvala učitelje, da se cepijo. “Zaradi osebne vesti menim, da moramo delati z našimi delodajalci, ne pa jim nasprotovati glede cepiv,” je povedala za NBC Meet The Press. Njeni komentarji izkazujejo napredek glede prejšnjega stališča sindikata, ki je učiteljem zagotovila prednostno cepljenje, čeprav ga niso podpirali. Po podatkih o številu obolelih otrok pa so slednji o svojih stališčih ponovno razmislili, saj menijo, da bi morali biti učenci in osebje varni, šole pa odprte.

(Foto: EPA)

Anthony Fauci, glavni zdravstveni svetovalec predsednika ZDA Joeja Bidna, je podprl komentar sindikalistke in dejal, da je najboljši način za zaščito otrok pred virusom, da jih “obkrožijo s tistimi, ki jih je mogoče cepiti, ne glede na to, kdo so. Učitelji, osebje v šoli, kdorkoli, cepimo jih.” Tudi Scott Gottlieb, nekdanji komisar Urada za prehrano in zdravila, je izrazil pomisleke in dejal, da šole niso “same po sebi varne” pred različico delta in da družba “ne more pričakovati enakega izida, ki smo ga videli prej v zvezi s šolami, kjer smo so bili v veliki meri sposobni nadzorovati velike izbruhe v šolah z drugačnim vedenjem. ” Slednji pričakuje izzive s porastom okužb sočasno z odpiranjem šol, ki lahko postanejo vir okužb v skupnosti.

Foto: EPA

Fauci upa, da bo FDA do konca meseca izdala redno dovoljenje za uporabo cepiva Pfizer/BioNTech in potem še Moderne ter Johnson & Johnsona, ker bo to potem zasebnim podjetjem, šolam in lokalnim vladam olajšalo uvajanje obveznih cepljenj. Cepiva omenjenih podjetij so trenutno v uporabi na podlagi izrednega dovoljenja. Po Bidnovi zahtevi je cepljenje zaenkrat obvezno le za zvezne uslužbence, ne pa za splošno prebivalstvo. Po priporočilu, ki ga bo izdalo ministrstvo za obrambo, pa lahko sledi obvezno cepljenje pripadnikov oboroženih sil.

Cepljeni jezni na račun tistih, ki se ne želijo cepiti
Po poročanju New York Timesa  so mnogi cepljeni Američani utrujeni, zgroženi in si želijo pripisati krivdo. Strokovnjaki za javno zdravje in vladni uradniki, vključno z nekaterimi republikanci, so se od občutljivega spodbujanja preusmerili v odločno obsodbo tistih, ki so se odrekli cepljenju. Zasebni pogovori med cepljenimi so še manj diplomatski: “Bili smo tako blizu in ti neumni, necepljeni kreteni, so nam to uničili.”

Sara Rančigaj