Voditelji G7 Ukrajini obljubili varnostna jamstva

Foto: epa

Voditelji držav G7 so napovedali, da bodo zaščitili Ukrajino pred morebitno nadaljnjo rusko agresijo. Varnostni dogovor bo zagotavljal obrambno opremo, usposabljanje in izmenjavo obveščevalnih podatkov, voditelji pa so se strinjali, da bo to močan signal ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu.

Predsednik Joe Biden je ob koncu vrha Nata v sredo, na katerem je Ukrajina pridobila nova varnostna zagotovila ZDA in njihovih zaveznikov v obrambi pred Moskvo, obtožil ruskega predsednika Vladimirja Putina, da ima “strahovito željo po zemlji in oblasti”. Člani najmočnejšega vojaškega bloka na svetu so ponudili možnost dolgoročne zaščite dan po tem, ko je  postalo jasno, da Ukrajina ne bo prejela vabila za članstvo v zvezi NATO, niti ne bo sprejet časovni načrt za njen vstop v zavezništvo.

“Domov se vračamo z dobrimi rezultati za našo državo in še bolj pomembno, za naše bojevnike. Prihajajo nove okrepitve v obliki orožij, vključno s protizračno obrambo, oklepniki in artilerijo. Zelo pomembno: Prvič po osamosvojitvi smo ustvarili varnostno podlago za Ukrajino, ki je na poti v NATO,”  je dejal predsednik Volodimir Zelenski na skupni tiskovni konferenci z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom v Vilni, poroča dopisnik Ukrinform. Okvirna deklaracija G7 bo po njegovih besedah ​​zagotovila tudi pravico, da se ji pridružijo države, ki niso članice G7, in odpira možnost sklenitve bilateralnih dokumentov.

Foto: epa

Predsednik je opozoril, da morajo dvostranski dokumenti o varnostnih jamstvih vsebovati vse, kar Ukrajina že ima ali nima, na primer sistem zračne obrambe ali letala, pomoč pa ne bo temeljila na osebnih dogovorih, temveč na pravnih dejstvih. Zelenski želi zagotovilo, da bodo ta varnostna jamstva veljala, dokler Ukrajina ne postane polnopravna članica Nata.

Ukrajina si prizadeva za hitro članstvo, medtem ko se bori proti ruski invaziji, sproženi februarja 2022. Namesto tega je izjava skupine G7 najbolj industrijsko razvitih držav na svetu vzpostavila mehanizem za dvostranska pogajanja pri zagotavljanju vojaške in finančne podpore, izmenjavi obveščevalnih podatkov. “Naša podpora je dolgoročna, z njo se zavezujemo za pomoč Ukrajini,” je dejal Joe Biden skupaj z Zelenskim in voditelji skupine G7, ki jo sestavljajo ZDA, Velika Britanija, Kanada, Francija, Nemčija, Italija in Japonska. Biden je v govoru v Vilniusu v Litvi ob koncu dvodnevnega srečanja na pragu Rusije dejal, da je Putin močno podcenjeval odločenost vojaškega zavezništva pod vodstvom ZDA.

Biden: Ukrajina bo vstopila v Nato, ko bo stanje stabilno
Po poročanju Reutersa je dejal, da je Nato danes močnejši kot kadar koli prej in da je zavezništvo neizogibno. Ukrajini je vstop v Nato zagotovil ob koncu vojne in ko se zadeve stabilizirajo. Biden je ukrajinskemu predsedniku obljubil, da ZDA delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi zadovoljile potrebe Ukrajine, medtem ko je Zelenski razočaran nad obsegom in hitrostjo podpore. Velika Britanija, Francija, Nemčija in ZDA se namreč že več tednov pogajajo s Kijevom o širokem mednarodnem okviru podpore, ki vključuje sodobno napredno vojaško opremo, kot so bojna letala, usposabljanje, izmenjavo obveščevalnih podatkov in kibernetsko obrambo.

Foto: epa

V zameno bi Ukrajina obljubila boljše upravljanje vključno s pravosodnimi in gospodarskimi reformami ter večjo preglednost. V sredo je potekalo tudi prvo zasedanje novega sveta Nata in Ukrajine, sestava, namenjenega tesnejšemu sodelovanju med Kijevom in 31-članskim zavezništvom.

Ana Horvat