fbpx

Vodja FBI ni želel služiti predsedniku Trumpu, zdaj pa bi ga izsiljeval s posnetki

James Comey (Foto: epa)

Odpuščeni vodja FBI Jim Comey se očitno želi maščevati Donaldu Trumpu, ker je moral zapustiti dobro plačano službo, zato si želi, da bi ameriški mainstream mediji objavili posnetke njegovih pogovorov s predsednikom države Donaldom Trumpom. Gre za izsiljevanje predsednika? Slednji je sicer na Twitterju zapisal, da je bolje za Comeyja, če posnetki ne obstajajo, saj jih potemtakem ne bi mogel posredovati zlonamernim medijem. Predsednik je sicer izjavil, da sta s Comeyjem govorila trikrat, dvakrat po telefonu, enkrat pa sta šla tudi na večerjo.

Toda nekdanji vodja FBI James Comey menda ni zaskrbljen, če kakršnikoli posnetki pridejo v javnost. Comey dejansko upa, da bi svoj glas slišal na posnetku, saj se bojda nima česa bati, kar naj bi ameriški televiziji CNN izdali njegovi prijatelji.

Naj spomnimo. Predsednika Donalda Trumpa skrbi, da so bili občutljivi pogovori posneti na trak, kar bi lahko ameriška javnost znova obrnila proti predsedniku ZDA. Ne čudi, da so za posnetke najbolj zainteresirani prav pri CNN, kjer so imeli v času ameriške predsedniške tekme največ kritik in najbolj neprofesionalen odnos do Trumpa. Predsednik je sicer že zanikal, da bi šlo za grožnje nekdanjemu vodji FBI, svojega tvita pa dodatno ne želi več pojasnjevati.

Foto: epa

Gre bolj za naravo pogovorov med Trumpom in Comeyjem, ki so bili strogo zaupni, lahko pa bi jih posnela tako FBI kot tudi State Department. Comey naj bi v enem izmed telefonskih pogovorov Trumpu tudi zagotovil, da ga policija ne preiskuje.

Predsednik je želel poštenost in zvestobo
Comey sicer v medijih ne želi govoriti o razlogih za njegov odhod s položaja vodje FBI, ameriški mediji pa si na vsak način želijo slišati tudi njegovo različico. Pred obveščevalnim komitejem naj bi pričal naslednji teden. Govori se, da je na večerji 27. januarja letos prišlo do nesporazuma s predsednikom države, ki je želel od prvega moža FBI predvsem poštenost in zvestobo, a mu tega Comey ni želel zagotoviti.

T. F.