Vojna v Siriji – kratkotrajnega premirja je že konec

Foto: epa

Vojne vihre, ki je pred leti zajela Bližnji vzhod, številnim vanjo vpletenim političnim stranem še ni uspelo pogasiti, čeprav si za to uradno prizadevajo že nekaj let. Tako od nekdaj razmeroma uspešne Sirije ostajajo le še ruševine, ki bodo kmalu zravnane s puščavskim peskom. V zadnjem času so se pojavila prizadevanja, ki bi tamkajšnje divjanje vsaj začasno ustavila, a kot je videti, prizadevanja za vzpostavitev premirja še dolgo ne bodo obrodila resničnih sadov. 

Po nedavni sklenitvi premirja med uradnimi sirskimi oblastmi in uporniki danes iz Damaska prihajajo zaskrbljujoče novice, da je to premirje porušeno, za kar naj bi bili krivi prav slednji, saj so ga kršili, vendar pa slednji krivijo Basharja al-Assada.

Dogovori le mrtva črka na papirju
Premirje, ki naj bi začelo veljati pretekli ponedeljek, je bilo s strani upornikov po navedbah sirske vojske kršeno kar 300-krat. Vojaške aktivnosti so bile tako ponovno obujene na obeh straneh okoli 19. ure po lokalnem času.

Največja žrtev so civilisti
Zdi se, da so med največjimi žrtvami trenutnega katastrofalnega stanja v omenjeni državi prav domačini. Številni humanitarni delavci si zato prizadevajo, da bi lahko vstopili na nekatera oblegana območja na sirskem državnem ozemlju. Ameriški državni sekretar John Kerry je ob tej priložnosti obtožil sirskega predsednika, da blokira humanitarno oskrbo mesta Aleppo, kar pa ni osamljen primer, marveč naj bi predstavljalo prakso trenutnih uradnih sirskih oblasti. John Kerry ob tem poudarja tudi odgovornost Rusije v nastali situciji, ki je znana kot odkrit podpornik trenutnega sirskega režima. Zaradi navedenega razloga prizadevanja na humanitarnem področju ne doživljajo napredka, še navaja nytimes.com.

Pogovori mednarodne skupnosti na vrhu v New Yorku
Številni svetovni politiki si sicer prizadevajo za končanje vojne morije na sirskih tleh. Zadnje vesti prihajajo iz ZDA, kjer poteka srečanje Generalne skupščine Združenih narodov, ki se ga udeležujejo številni ministri in drugi ugledni državniki. V ospredju pogovorov naj bi bilo tudi “sirsko vprašanje”, v okviru katerega naj bi med drugim razpravljali, kako zmanjšati nasilje na sirskih tleh, ter iskali možnost za politično rešitev potapljajoče se “sirske barke”.  Države, ki sodelujejo na tem področju so: ZDA, Rusija, Kitajska, Turčija, zahodnoevropske države ter arabski narodi, še navaja že omenjeni portal.

Domen Mezeg