Vojna z Iranom bi lahko bila “mati vseh vojn”

Foto: epa

Predsednik Irana Hassan Rouhani je opozoril ZDA, naj si ne drznejo izzvati Teherana, saj bi lahko med državama izbruhnila vojna takšne razsežnosti, da bi jo razglasili za “mater vseh vojn”.

“Ne igraj se z levjim repom, to bi lahko vodilo le v obžalovanje,” je dejal iranski vodja svojim diplomatom v nedeljo, poročajo lokalne tiskovne agencije. “Američani morajo razumeti, da je mir z Iranom mati vsega miru, vojna z Iranom pa je mati vseh vojn.” Rouhani je še prepričan, da bo Islamska država zagotovo porazila ZDA.

Nov niz ostrih besed iranskega predsednika je prišel dan potem, ko je vrhovni vodja Irana Ali Khamenei podprl zamisel o blokiranju vsega izvoza nafte iz regije, začenši z zaprtjem ožine Hormuz v primeru prepovedi iranskega izvoza. Medtem pa ZDA pritiskajo na svoje zaveznike, da se v celoti odrečejo uvozu iranskih surovin, kot odziv na domnevne “maligne” dejavnosti Teherana, piše Russia Today, ki še dodaja, da bodo tisti, ki ne bodo ravnali v skladu z zahtevo Amerike, deležni sekundarnih sankcij s strani ZDA.

M. S.