fbpx

Vojni zločinec, ki je na Hrvaškem ukazal razstrelitev jezu, zaradi česar bi lahko umrlo 50 tisoč ljudi, obsojen na 9 let zapora

Vojni zločinec Borislav Đukić (vir: twitter)

Nekdanji general JLA Đukić je bil v petek pred splitskim županijskim sodiščem obsojen zaradi vojnih zločinov na devet let zaporne kazni.

Splitsko županijsko sodišče je nekdanjega generala JLA Borislava Đukića spoznalo za krivega vojnih zločinov in ga po poročanju Večernjega obsodilo na devetletno zaporno kazen zaradi vojnih zločinov nad civilisti.

Nekdanji general je po ukazu poveljnika korpusa in Srbske krajine, generala Ratka Mladića in Mile Novakovića, z majorjem Milanom Korico, ki je poveljeval obmejni milici SAO Krajine, izdal zapoved o rušenju jezu Peruća s 30 tonami eksploziva, kar je povzročilo direktno škodo v vrednosti 90 milijonov kun, medtem ko je sanacija stala še 10 milijonov nemških mark. V evrih bi to bilo 19,5 milijona za sanacijo in 12,1 milijona evrov nastale škode.

Obtožen tudi drugih vojnih zločinov
Navkljub strahovitem napadu je jez zaradi naporov delavcev zdržal. V primeru prebitja pa bi bila v nevarnosti življenja 50 tisoč ljudi. Tožilstvo je proti Đukiću vložilo še eno obtožnico, v kateri ga bremenijo vojnih zločinov – da je kot del poveljniškega kadra, skupaj s še štirimi polkovniki in enim podpolkovnikom JLA, od avgusta 1991 do Operacije Nevihta avgusta 1995, izdajal ukaze topništvu in pehoti za napade na naselja s civilisti na šibeniškem območju.

Ravno tako so poveljujoči vedeli, da njihovi vojaki ubijajo, zlorabljajo in mučijo prebivalce hrvaške narodnosti, posiljujejo ženske, zažigajo hiše in cerkve, zaradi česar so s svojim obnašanjem in z nereagiranjem omogočili smrt 118 civilistov. Đukića so prijeli leta 2015 v Črni Gori in ga izročili Hrvaški.

Ivan Šokić