fbpx

Upor zatrt. Vojska v Turčiji se je predala

(Foto: Twitter/‏@140journos)

Vojaki, ki so ponoči s tanki zaprli mostova čez Bosporsko ožino v Istanbulu, so se v jutranjih urah predali. Kot je bilo videti na televizijskih posnetkih je več deset vojakov, oblečenih v kamuflažne uniforme, z dvignjenimi rokami stopilo izza tankov, s katerimi so zaprli most. Po navedbah turške tiskovne agencije Anadolu se je na mostu predalo 50 vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Anadolu je tudi poročala, da so pet generalov in 29 polkovnikov odstavili po nalogu notranjega ministra Efkana Ale. Turški premier Binali Yildirim je za danes sklical izredno zasedanje parlamenta in sporočil, da so doslej aretirali že 130 udeležencev poskusa državnega udara, za katerega so, po besedah predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, odgovorni izdajalski elementi v vojski.

V spodletelem poskusu vojaškega udara v Turčiji, ki se je zgodil v noči na danes, je bilo po zadnjih podatkih ubitih najmanj 60 ljudi, aretiranih pa že 754 vojakov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Turška vojaška letala F-16 so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na uradno turško agencijo Anadolu, sestrelila helikopter, ki so ga uporabljali pučisti. Medtem je bilo v Ankari slišati več močnih eksplozij. V Istanbulu pa so nekaj ur prej, kot je običajno, iz mošej zadoneli klici k jutranji molitvi.

(Foto: Twitter/Conflict News ‏@Conflicts)

(Foto: Twitter/Conflict News ‏@Conflicts)

(Foto: Twitter Alison Arkin ‏@Cronikeys)

(Foto: Twitter Alison Arkin ‏@Cronikeys)

Pozivi k preprečitvi prelivanja krvi
Iz sveta se vrstijo obsodbe državnega udara. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je sporočil, da ni sprejemljivo nobeno vpletanje vojske v zadeve držav. Podporo demokratično izvoljenim turškim oblastem so med drugim izrazili predsednik ZDA Barack Obama, grški premier Aleksis Cipras, nemška kanclerka Angela Merkel, Francija in vodstvo EU.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker in visoka predstavnica EU za zunanjo politiko Federica Mogherini so iz mongolske prestolnice Ulan Bator, kjer poteka vrh EU in Azije skupaj sporočili, da popolnoma podpirajo demokratično izvoljeno vlado ključnega partnerja EU Turčije.

Kremelj je izrazil zaskrbljenost nad dogajanjem, iranski zunanji minister Džavad Zarif je poudaril, da so stabilnost, demokracija in varnost Turčije prioriteta, demokratska predsedniška kandidatka ZDA Hillary Clinton pa je pozvala k miru in spoštovanju zakonov ter človekovih pravic in svoboščin.

 

(Foto: epa)

(Foto: epa)

Twitter in Facebook v Turčiji ne delujeta
Spletna družbena omrežja, kot sta Twitter in Facebook, so po poročanju agencij v Turčiji prenehala delovati.

V Turčiji tudi nekaj sto Slovencev
V Turčiji se nahaja nekaj sto Slovencev, ki naj državnega udara ne bi čutili. Večina jih letuje v letoviščih ob Sredozemskem morju, predvsem v Antalyji. Ministrstvo se je s turističnimi agencijami dogovorilo, da ljudi ne premikajo, ker bi premik pomenil dodatno nevarnost, poroča STA. Zlasti je lahko nevaren premik iz periferije v Istanbul, kjer je položaj negotov.

Dodatne informacije o dogajanju v Turčiji so dostopne na veleposlaništvu v Ankari, kjer ves čas deluje dežurna telefonska številka 0090 312 405 4985, prav tako pa je dežurna služba MZZ v Ljubljani dosegljiva na 01 478 2219.

Jure Ferjan, Barbara Pirh