Volitve na Kubi: Navadna farsa, v kateri so vsi kandidati zmagovalci, volivci pa lahko “izbirajo” med vnaprej določenimi kandidati

Kubanski diktator Raul Castro na volitvah (vir: twitter)

Na Kubi bodo danes potekale parlamentarne volitve, ki bodo vodile do izvolitve naslednjega predsednika, ki naj bi nasledil trenutnega diktatorja Raula Castra. Volitve so navadna farsa, število kandidatov je enako številu poslanskih mest, medtem ko je Castrov naslednik znan že dlje časa. Njegovo imenovanje bodo uradno naznanili 19. aprila, ko Kubanci slavijo 57. obletnico zmage v Prašičjem zalivu.

Na Kubi danes potekajo lokalne in parlamentarne volitve, v katerih sodeluje več kot 8 milijonov volilnih upravičencev. Kandidati, katerih število ustreza številu mest v parlamentu, so po poročanju STA člani komunistične partije oziroma njej naklonjenih sindikatov in študentskih organizacij. Vsi kandidati so nastavljeni s strani komunističnega režima, kar skušajo utemeljiti z besedami, da so “izbrani na podlagi zaslug, sposobnosti in angažmaja ljudi”.

Po besedah Raula Castra “gre za resničen obraz socialistične demokracije”. Kot lahko razberemo, demokracija po socialistično pomeni priganjanje volivcev na volišča, kjer imajo na izbiro samo enega kandidata, ki je bil že vnaprej določen. Če je to socialistična demokracija, sploh ne želimo vedeti, kakšna bi bila socialistična diktatura.

Volitve na papirju, diktatura v resnici
O samih volitvah veliko pove tudi dejstvo, da ni bilo nikakršne volilne kampanje, nobenih zborovanj in reklam. Ravno tako po zadnji modi nihče od kandidatov, ki jih je tja postavila komunistična partija, ne kandidira kot član katerekoli stranke. Edini znak volitev so po poročanju DPA izobešene fotografije in biografije kandidatov na javnih mestih.

Castrov pričakovani naslednik Miguel Díaz-Canel (vir: twitter)

“Kandidati medtem brez prisotnosti medijev obiskujejo kraje in podjetja in se srečujejo z ljudmi.” Domnevno zato, ker je treba ustvarjati vtis pomembnosti in smiselnosti vnaprej zrežiranih volitev, v katerih so vsi kandidati zmagovalci.

Napovedana rekordna udeležba
Volitve na Kubi redno dosegajo 95-odstotno volilno udeležbo. “Letos je interes še večji, saj izbirajo naslednika družine Castro” – to pomeni, da bodo oblasti gnale vse po vrsti na volišče, da obkrožijo tistega enega kandidata, ki jim je dan na izbiro.

Raul Castro (vir: twitter)

“Po volitvah bo novi sklic parlamenta imenoval 31-članski državni svet, ki bo med svojimi člani izbral novega kubanskega predsednika.” Po ocenah poznavalcev naj bi Castra nasledil prvi podpredsednik, 57-letni Miguel Diaz Canel“Še vedno bo predsednik Kube, ki bo branil revolucijo in sledil tovarišem iz ljudstva,” je o Canelu povedal Castro novembra lani.

Raul Castro bo po zaključenem predsedniškem mandatu še naprej vodil komunistično partijo ter sedel v kubanskem parlamentu, ravno tako pa bo še vedno imel velik vpliv na vojsko.

Ivan Šokić

 • Caetano

  Kuba bo imela resnično novo priložnost, ko padejo z oblasti komunisti.

 • soc

  Kuba, Severna Koreja, Venezuela – sanjske države Kardeljevih naslednikov, rdeče aristokracije, Ki jo pridno volita slovenski bebček s spominom človeške ribice in slovenski valpet, potomec pokojnih valptov pokojnih osnovateljev te oblastne golazni.

 • xtc

  Ko bodo zbrcali komuniste preč bo napredek.

 • xtc

  Volitve kot v Yugi ali včeraj na kongresu SMC.

 • Janez

  Že nekajkrat sem bil na Kubi in vsakič me preseneti kako so ljudje bolj veseli od turistov. Že po obrazu se vidi kdo je turist.

 • Olga_10

  Take “volitve” želijo levičarji, z murglskim mafiozom načelu, v Sloveniji..Dol s komunisti (levičarji)!

 • Steiermark

  Že videno in doživeto, pod jugotitoistično diktaturo! Tudi tam smo imeli “voltve”, katerih smo se morali udejstvovati, čeprav na njih nismo odločali o ničemer, med 3 kandidati komunisti, med katerimi smo izbirali enega…….podobno imamo danes, ko imamo vsakokrat podtaknjenega, kakšnega “z novim ksihtom”, vendar s staro prevaro, – po komunistično!

 • Meho

  Že videno. Delegatski sistem. Na koncu vedno zmaga Stane Dolanc.