fbpx

Volkswagen zavajal tudi pri večjih dizelskih motorjih, vložena prva skupinska tožba

Foto: iStock

Ameriška zvezna Agencija za zaščito okolja (EPA) je sporočila, da je nemški proizvajalec avtomobilov Volkswagen vgradil računalniški program za zavajanje na uradnih izpušnih testih tudi v avtomobile z močnejšimi, trilitrskimi in šestcilindrskimi dizelskimi motorji, kot so na primer audi quatro in porsche cayenne.

Pri Volkswagnu so te navedbe zavrnili, medtem ko so septembra priznali, da so imeli avtomobili na dizelski pogon vgrajen poseben računalniški program, ki je na uradnih testih izpustov škodljivih plinov v ozračje pokazal nižje vrednosti kot pa dejansko v času normalne vožnje na cesti.

Vpoklic ali predelava še 10 tisoč vozil
Podjetje je moralo vpoklicati oziroma ustaviti prodajo okrog 482 tisoč avtomobilov v ZDA, in sicer modele jetta, hrošč, golf ter audi letnikov 2009–2015 passat letnikov 2014–2015.

Sedaj mora VW vpoklicati ali predelati še 10 tisoč vozil touareg, porsche cayenne ter audi A6 quatro, A7 quatro, A8 in Q5.

V Avstraliji vložili prvo skupinsko tožbo proti Volkswagnu
Težavam nemškega proizvajalca avtomobilov Volkswagen zaradi škandala s prirejanjem izpustov škodljivih plinov ni videti konca. V Avstraliji so po poročanju časnika The Australian vložili prvo skupinsko tožbo lastnikov volkswagnov in audijev. Koliko jih pri tem sodeluje, v pristojni odvetniški pisarni niso razkrili.

Pričakovati je, da bi lahko v Avstraliji povračilo škode zahtevalo do 90 tisoč ljudi. Volkswagnova podružnica v Avstraliji je že oktobra vpoklicala vsa vozila s sistemom, ki je poskrbel, da so bili izpusti okolju škodljivih plinov na uradnih testih nižji od dejanskih. Če se bo izkazalo, da je koncern kršil varstvo potrošnikov in zavajal kupce, mu grozijo večmilijonske kazni.

Odvetnik Charles Bannister iz pisarne Bannister Law, ki je vložila skupinsko tožbo, je dejal, da so Volkswagnova vozila zaradi manipulacij izgubila precej vrednosti. “Če vozilo enkrat dobi tako slab sloves, se je te stigme težko znebiti,” je dejal.

B. O., STA