fbpx

Vrag je vzel šalo: Švedski parlament vladi v boju proti novem koronavirusu podelil dodatna pooblastila!

Švedski premier Stefan Lofven (Foto: epa)

Na Švedskem je vrag vzel šalo. Kar 12.540 okuženih z novim koronavirusom in 1.333 smrtnih žrtev je namreč dokazalo, da mehak pristop, ki računa na odgovornost državljanov pri upoštevanju pravil družbenega distanciranja, ni niti približno učinkovit pri zajezitvi širjenja virusa. Švedski parlament se je zato v četrtek odločil, da sprejme zakon, ki socialistični vladi začasno omogoča, da brez predhodne odobritve poslancev hitro sprejme potrebne ukrepe za zajezitev epidemije.

“Pomembno je, da ima vlada dostop do več orodij za boj proti koronavirusu, če bi se to izkazalo za potrebno,” je med razpravo v parlamentu dejala poslanka Socialnih demokratov Kristina Nilsson. Novi zakon daje vladi pravico začasno zapreti podjetja, pristanišča in letališča ter omejiti javne prireditve, poroča Radio France Internationale. Nova pooblastila vladi bodo pričela veljati 18. aprila in bodo veljala vse do konca junija.

Po nasprotovanju iz vrst opozicijskih strank je bilo sprejeto tudi dopolnilo, po katerih lahko poslanci razveljavijo ukrep, ki bi ga vlada sprejela brez njihove potrditve, če bi se jim zdel nepotreben, poroča STA. Tako vlada še vedno ne more sprejemati ukrepov, ki bi posegali v ustavno zagotovljene pravice. Za uvedbo policijske ure bi bila tako še vedno potrebna potrditev parlamenta.

Deležni so bili številnih kritik
Pristop Švedske pri ukrepanju v povezavi s covid-19 je bil tarča kritik številnih znanstvenikov v državi in po svetu, saj vlada širši javnosti ni nalagala ukrepov za zajezitev epidemije, ampak je le svetovala ukrepe socialnega distanciranja. Zaradi tega ima v primerjavi s sosednjo Dansko kar 5.467 primerov okužb več. Danska ima seveda manjše število primerov okužbe, ker se je ta za razliko od Švedske odločila za uvedbo ukrepov.

Foto: epa

Grški otoki za migrante postali “zdravstvene bombe”
V Franciji beležijo 165.027 okuženih in 17.920 smrtnih žrtev. Jezuitska služba za begunce (JRS), ki temelji na veroizpovedi, je pet grških otokov v Egejskem morju, na katerih je približno 42 tisoč migrantov, označila kot “zdravstvene bombe”, ki bi lahko eksplodirale. Oče Maurice Joyeux iz JRS pravi, da so taborišča z migranti postala nevarna v senci covid-19.

Ciprska vlada je sporočila, da je v severni del države, ki jo nadzorujejo Turki, poslala 2 tisoč tablet klorokina in 4 tisoč kosov zaščitne opreme. Redko potezo je spodbudil ciprski turški vodja Mustafa Akıncı, ki je prejšnji teden zaprosil pomoč ciprskega predsednika Nicosa Anastasaidesa, da bi zaustavil širjenja covid-19 na severu.

Hana Murn