fbpx

Po Johnsonovih stopinjah: Švedska socialistična vlada vztraja, da življenje navkljub ogromnemu številu okuženih s COVID-19 teče normalno naprej

Švedski državljani še naprej brezskrbno uživajo v vsakdanjem življenju. (Foto: Epa)

Švedska liberalnost ne pozna meja. Medtem ko sta njeni skandinavski sosedi Danska in Norveška sprejeli stroge ukrepe, na Švedskem življenje teče normalno. Po spletu je zaokrožil graf, ki prikazuje množični porast bolnikov v švedskih bolnišnicah zaradi virusa covid-19, medtem pa je na Danskem in Norveškem število bolnikov pričelo padati.

V danskih bolnišnicah se nahaja 525 okuženih bolnikov s covid-19, medtem ko jih je v bolnišnicah na Norveškem 318. Popolnoma drugačna slika je na Švedskem – hospitaliziranih zaradi covid-19 je že 1400 ljudi. Število bolnikov na Danskem in Norveškem je pričelo padati, na Švedskem pa nezadržno raste.

Švedska ima 5568, Norveška 5255 in Danska 3861 okuženih. Razlika v ukrepanju je očitna. Norveška, ki ima nekaj manj okuženih kot Švedska, je odločno ukrepala, tudi na račun svoboščin svojih državljanov. Podobno je storila Danska. V tabeli pa je opaziti, da sta se Danska in Norveška soočili s postopnim naraščanjem okuženih bolnikov, medtem ko Švedsko čaka nenadzorovano širjenje virusa covid-19.

Graf, ki prikazuje strmo rast števila okuženih v švedskih bolnišnicah. (Foto: Posnetek zaslona/ Indlagte)

Osemnajstega marca Danska imela največ okuženih pacientov v bolnišnicah, Švedska najmanj
Podatki prikazujejo, da je 18. marca imela Danska izmed teh treh držav največ hospitaliziranih državljanov, 129. Norveška je imela istega dne 82 hospitaliziranih, liberalna Švedska le 43. Sprememba se je zgodila že naslednji dan, ko so na Švedskem imeli hospitaliziranih že 177 ljudi.

Podatki števila okuženih s covid-19 iz norveških, danskih in švedskih bolnišnic od 18. 3. 2020 naprej. (Foto: posnetek zaslona/Indlagte)

Skrajno levoliberalna Švedska pa se je kljub temu, da imajo 5466 okuženih in 282 mrtvih, odločila, da bodo izvedli eksperiment prekužitve naroda, čeprav strokovnjaki to odsvetujejo.

Britanskega premiera Johnsona je eksperiment z grajenjem čredne imunosti zelo hitro minil. A Johnson je konservativec, je populist. Če kaj, se zelo hitro uči iz lastnih napak. V Veliki Britaniji naj bi do konca meseca tako na COVID-19 testirali več kot sto tisoč ljudi. Švedov po drugi strani, nič ne izuči.

Način razmišljanja, ki smo ga lahko leta in leta spremljali ob poročanju o posledicah migrantske krize na Švedskem, zdaj velja tudi za spopadanje s pandemijo COVID-19. Švedi so mareč prepričani, da če se bodo pretvarjali, da problema ni, da bo ta odšel sam od sebe, pa čeprav jih medtem vse pobije. To si po njihovem mnenju najbrž tudi zaslužijo, saj nase gledajo kot privilegirane bele izkoriščevalce, ki nosijo grehe svojih prednikov in svoje rase.

Luka Perš