fbpx

Vse več italijanskih regij v rdečem: za 11 regij znova veljajo najstrožji ukrepi

Foto: epa

Število okužb v Italiji ostaja visoko in narašča kljub pospešitvi programa cepljenja. Zato se danes v Italiji zaostrujejo ukrepi za preprečevanje njegovega širjenja. Za kar tri četrtine države po novem veljajo najostrejši ukrepi, skladni z rdečo obarvanostjo območja.

Italijanski premier Mario Draghi želi do septembra proti covidu-19 cepiti najmanj 80 odstotkov prebivalcev. Glede na novo strategijo naj bi dnevno število razdeljenih odmerkov cepiva povečali s 170 tisoč na pol milijona. Vlada upa, da bodo strogi ukrepi skupaj s cepljenjem sčasoma omogočili sprostitev ukrepov. “Vsak uporabljen odmerek cepiva je korak v smeri izhoda iz krize,” je v nedeljo po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal zdravstveni minister Roberto Speranza. Eno pa je povsem jasno. Za 75 odstotkov države se od danes prične lockdown.

Delitev dežel na različno obarvane – rdeče, oranžne, rumene in bele – glede na število okužb so v 60-milijonski Italiji v boju proti pandemiji uvedli lani jeseni. Nova ureditev pa bo takšna, da bodo vse dežele ob incidenci 250 primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev v tednu dni samodejno označene kot rdeča območja. Takih je trenutno 11 od 20 dežel. Vse ostale z izjemno Sardinije, ki je bela z blagimi ukrepi, so oranžne.

Foto: epa

Na rdečih območjih so zaprti vsi lokali in restavracije, mogoč je le prevzem hrane in pijače za s sabo, zaprte so vse nenujne trgovine, pouk pa poteka na daljavo. Ljudje se lahko gibljejo le znotraj svojih dežel. Na oranžnih območjih so trgovine odprte, lokali in restavracije pa ostajajo zaprte, piše STA.

V rumenih območjih so trgovine odprte, prav tako lokali in restavracije, ki pa se morajo zapreti ob 18. uri. V belih območjih z majhnim tveganjem za okužbo pa lahko mnoge od teh omejitev opustijo in restavracije lahko na primer zvečer strežejo hrano. V skladu s petkovim odlokom vlade bo celotna država od 3. do 5. aprila, med velikonočnimi prazniki, označena kot rdeče območje.

Aleš Ernecl