fbpx

Vrh EU Grčiji napovedal izključitev iz schengna

Foto: iStock

Grčiji se izteka čas, da izpelje dogovorjene ukrepe za obvladovanje begunske krize. Državi grozi začasna izključitev iz schengenskega območja, kar pomeni, da bo na grški meji ponovno uveden nadzor.

Znotraj EU se krepi nezadovoljstvo zaradi nasprotovanja Grčije, da bi sprejela pomoč od zunaj. Nekateri vodilni predstavniki EU po poročanju Financial Timesa menijo, da je grožnja z izključitvijo Grčije iz schengna še edino sredstvo, s katerim bi grškega premierja Aleksisa Ciprasa prepričali, da izpolni svoje obljube in sprejme pomoč EU.

Grčija ni sposobna kontrolirati beguncev
Če bo EU uresničila svojo grožnjo in Grčijo izključila iz schengna, bo to prvi tovrstni ukrep po letu 1985, ko je nastalo schengensko območje. Grki sicer zavračajo večje angažiranje evropske agencije za zunanje meje Frontex na grški meji, Atenam pa evropski vrh očita tudi nepripravljenost, da sprejme humanitarno pomoč EU, in nesposobnost, da izboljša sistem za registracijo beguncev. V letošnjem letu je grško mejo sicer prečkalo že več kot 700.000 migrantov.

Grčiji se čas za ukrepanje izteka
Evropski notranji ministri, ki se bodo sestali v petek, bodo tako Grčiji dali vedeti, da ji – če ne bo ukrepala pred vrhom EU sredi decembra – grozijo bolj drastični ukrepi.

Grčija je bila v tem tednu deležna več tovrstnih opozoril, vključno s strani luksemburškega zunanjega ministra Jeana Asselborna, ki je bil na obisku v Atenah.

N. K., STA